Kapiten Južne Afrike ubijen braneći djevojku

Golman je ubijen za vrijeme pokušaja pljačke (EPA)

Kapiten južnoafričke nogometne reprezentacije ubijen je kada su naoružani muškarci upali u kuću gdje je boravio, kazala je policija.

Poginuo je braneći svoju djevojku, lokalnu pjevačicu i glumicu Kelly Khumalo od napadača, javlja Reuters.

Golman Senzo Meyiwa ubijen je oko osam sati navečer u nedjelju, kada su dvojica naoružanih muškaraca upali u kuću u općini Vosloorus u blizini Johannesburga.

Suučesnik je čekao pred vratima, javila je policija putem Twittera.

Trojica napadača su nakon toga pobjegli, kaže policija, koja nudi novčanu nagradu od skoro 14.000 američkih dolara za informaciju koja će dovesti do njihovog hapšenja.

Novčana nagrada

Policija kaže da je sedam ljudi bilo u kući u vrijeme napada, te da je do pucnjave došlo nakon „prepirke“.

„Dva čovjeka su ušla u kuću i zahtijevala mobitele, novac i druge vrijedne stvari“, rekao je zvaničnik Sigurnosti u zajednici provincije, Sizakele Nkosi-Malubane.

„Senzo je pokušao zaštititi svoju djevojku Kelly, jer je jedan od napadača uperio svoj pištolj u nju.“

Vlasti kažu da će učiniti sve što je u njihovoj moći da nađu ubice.

Južna Afrika ima visoku stopu nasilnog kriminala. Glasnogovornik južnoafričke policije Solomon Makgale, odbio je komentarisati, te rekao da će sve naknadne informacije biti objavljene putem Twittera.

Nogometni klub u kojem je Meyiwa igrao, Orlando Pirates, javio je da su „sa tugom saznali o preranoj smrti prvog golmana i trenutnog kapitena Senza Meyiwe.“

„Kako god da gledate, tužan je to gubitak za Senzovu porodicu, njegovu širu familiju, Orlando Piratese i za naciju“, rekao je predsjednik Piratesa, Irvin Khoza.

Druga smrt

Meyiwa (27), bio je kapiten Južne Afrike u četiri kvalifikacione utakmice za Afrički kup nacija ove godine, uključujući i posljednju utakmicu, remi 0:0 protiv Konga, 15. oktobra.

U subotu je nastupio za Orlando Piratese protiv Ajax Cape Towna, a njegov tim je slavio 4:1.

Ovo je druga smrt u južnoafričkom sportu u tri dana, nakon što je u saobraćajnoj nesreći stradao trkač Mbulaeni Mulaudzi, nekadašnji svjetski prvak u trci na 800 metara.

On je poginuo u petak.

Predsjednik Jacob Zuma je tada rekao da je „nacija izgubila pravog heroja“.

U ponedjeljak je omladinski savez vladajuće partije uputio sućut porodicama Meyiwa i Mulaudzi, rekavši da je „njihov prerani odlazak veliki gubitak za zemlju i sportsku naciju“.

Meyiwin reprezentativni suigrač Dean Furman, koji igra za Južnu Afriku i Doncaster Roverse, rekao je na Twitteru: „Potpuno sam razoren gubitkom našeg kapitena i prijatelja Senze Meyiwe. Moje misli i molitve su sa njegovom porodicom i prijateljima u ova grozna vremena.“

Darren keet, južnoafrički golman koji nastupa za belgijski KV Kotrijk, uputio je saučešće Meyiwinim prijateljima i porodici. Napisao je: „Žalosno je čuti ovakve vijesti o našem kapitenu i prijatelju. Falit ćeš nam i nikada nećeš biti zaboravljen“.

Izvor: Agencije