Karadayi na slobodi uz mjere zabrane

Karadayi je osumnjičen uz nekoliko bivših generala (Anadolija)

Bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske Ismail Hakki Karadayi pušten je na slobodu u petak nakon saslušanja u Okružnom sudu u Ankari u četvrtak, javio je reporter agencije Anadolija.

Karadayi, koji je osumnjičen za učešće u svrgavanju sa vlasti bivšeg premijera Necmettina Erbakana, u četvrtak je privreden u okviru procesa “28. februar”, kojim je obuhvaćen veliki broj bivših vojnih službenika.

Tužilaštvo je tražilo određivanje mjere pritvora za bivšeg šefa turske vojske, dok je Sud odbio taj prijedlog i naložio oslobađanje Karadayija, uz određene mjere zabrane.

Pritvoreni generali

Dvanaesti Krivični sud u Ankari, prošle je godine donio odluku o pritvoru za generale Ilhana Kilica, Hikmeta Koksala, Ahmeta Corekcija, Cetina Dogana, Vurala Avara i Metina Yavuza Yalcina, dok su penzionirani generali Engin Alan i Kamuran Orhon oslobođeni.

Slučaj “28. februar” je proces u kojem se istražuje uloga najviših oficira turske vojske u vezi sa odlukom o vojnoj i birokratskoj pobuni, donesenoj na sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti 28. februara 1997. godine, protiv vlade tadašnjeg premijera Necmettina Erbakana.

U Turskoj je ovaj slučaj iz različitih izvora okarakteriziran kao udar kojim je srušena Erbakanova vlada.

Izvor: Agencije