Karadžićev ‘dom’ prazan, studenti dobili svrab

Povodom završetka izgradnje studentskog doma na Palama, do sada su održane dvije svečanosti. Međutim, u studentskom centru na Palama i u Foči studenti još žive u starim domovima, u veoma lošim uslovima.

Prvo otvaranje studentskog doma na Palama desilo se u septembru 2014. godine. Na istom mjestu vrpca je svečano presječana i u martu ove godine, kad je i ponio ime po Radovanu Karadžiću, osuđenom u Haagu za genocid i ratne zločine. Ipak, paljanski studenti i dalje žive tamo gdje su bili i 2014, i u martu 2016. godine

U četiri studentska doma živi oko 550 studentata, a uslovi su takvi da se u jednom od njih, kako su se žalili studenti, bila pojavila i zarazna bolest svrab. Dom na Koranu je, prema klasifikaciji menadžmenta, jedan od najboljih.

“Uslovi u četiri studentska doma nisu isti. Trenutno su u domu Koran uslovi realno i najbolji”, kaže Damjan Škipina, vršilac dužnosti direktora studentskih domova Pale – Foča.

Očajni uslovi u Foči

Istini za volju, studentski dom na Koranu je luksuzni smještaj u odnosu na onaj u kojem žive studentice Medicinskog fakulteta u Foči. U ženskom domu ispiti se spremaju u derutnoj prostoriji. Već skoro 20 godina više od 110 djevojaka na raspolaganju ima sedam tuševa i pet WC šolja.

“Malo je kontradiktorno da studenti Medicinskog fakulteta žive u takvim uslovima, gdje je higijena na izuzetno lošem nivou”, ukazuje Rajko Pavlović, predsjednik Saveza studenata Foča.

On je bio jedan od najagilnijih predstavnika studenata koji su više od godinu dana tražili bolje uslove i tretman za studentsku populaciju.

“Naš posljednji bunt je bio za useljenje, to jest. za smjenu direktora centra, koji je vršio pritisak na studente. Loša je higijena, pojavila se šuga. Čekamo useljenje u novi dom. Mi smo u svojim namjerama uspjeli”, dodaje Pavlović.

Bivši direktor je smijenjen, međutim, nijedan od dva novoizgrađena doma do danas nisu useljena.

‘Sve obavijeno velom tajne’

“Nakon izgradnje šest miliona eura vrijednih objekata na Palama, odnosno u Foči, dva puta su priređivane svečanosti. Međutim, ni jedan, ni drugi objekt do danas nisu otvoreni”, javio je Al Jazeerin reporter Sinan Šarić.

Posljednje obećanje studentima je da će sve biti spremno za useljenje do septembra. Nikola Pekedž na studije u Foču iz Šapca je došao još 2007. godine. Tvrdi da se studentima već najmanje dvije godine obećava isto, ali ne ispunjava te da je sve obavijeno velom tajne.

“Već godinama se priča o austrijskom kreditu od 20 miliona za opremu za edukaciju za dom. Čak na Palama postoji gotova zgrada. Ako to politički vratimo unazad, presječena je vrpca kao – gotovo je. Funkcioniše, ali u stvari, ne funkcioniše”, kaže Pekedž.

Zvanično, domovi do danas nisu otvoreni, jer je tenderska procedura za nabavku kuhinje neplanirano dugo trajala. Sve ostalo je spremno za useljenje, tvrde u upravi.

Izvor: Al Jazeera