Karamarko najavio mogućnost zatvaranja granice

Austrija će ubuduće u zemlju puštati samo izbjeglice koje mogu dobiti azil u Austriji ili Njemačkoj (AP)

Predsjednik HDZ-a istakao je kako će, ako Slovenija i Austrija zatvore granice za izbjeglice, to isto učiniti i Hrvatska.

“To ćemo napraviti i mi. To je domino efekt koji će cijela Europa morati ispoštivati. Što ćemo s tolikim imigrantima ako ih druge države neće prihvaćati. Ako Njemačka stane s tim, zar je Hrvatska najmoćnija europska država koja može rješavati taj problem. Pribjeći ćemo onim metodama i sredstvima kojima pribjegavaju i naše partnerske zemlje”, odgovorio je Karamarko na pitanje šta će Hrvatska napraviti ako Slovenija i Austrija zatvore granice izbjeglicama i migrantima.

Izrazio je zabrinutost mogućom eskalacijom izbjegličke krize, istakavši kako je to posljedica nerada i nekooperativnosti trenutne vlade koja je, kako je upozorio, izbjegavala ući u meritum problema i razgovarati sa susjedima i partnerima u EU o toj krizi, prenosi Hina.

“Ako Slovenija zatvori granicu prema Hrvatskoj i ako mješovite njemačko-austrijsko-slovenske granične ophodnje budu obilazile našu granicu sa Slovenijom, znači da će Hrvatska postati ‘slijepo crijevo’, na što već mjesecima upozorava HDZ da se ne smije dogoditi”, upozorio je.

Napadači iz Pariza

Ponovio je kako su još na početku tražili ne da se granice zatvore, već čvršće kontroliraju te da se ima uvid u to ko ulazi u zemlju. Upitao se i kako se moglo dogoditi da napadači iz Pariza prođu kroz Hrvatsku.

Ukoliko Austrija i Njemačka ograniče primanje izbjeglica, iste će korake odmah preduzeti i Slovenija, poruka je Vlade Slovenije na najavu austrijskog kancelara Wernera Faymanna o privremenoj suspenziji šengenskog režima prolaska bez kontrole dokumenata na granici sa susjednim državama.

“Austrija u skladu sa šengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama, uz ocjenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog sigurnosnog stanja u zemlji, ali je takvu mjeru potrebno najaviti svim državama članicama i Evropskoj komisiji”, navedeno je u izjavi Vlade Slovenije, koju je u nedjelju objavio njen ured za informiranje.

Slovenska vlada navela je, u vezi s izjavom austrijskog kancelara za list Oesterreich, da je potez Austrije ne iznenađuje, ali da bi Austrija trebala Evropskoj komisiji objasniti zašto uvodi mjere privremene suspenzije Šengenskog ugovora i do kada će trajati, navodi agencija Hina.

Ukoliko se Austrija odluči za ponovno uvođenje kontrole prelaska granice za članice EU-a i Schengena, onda će iste mjere za kontrolu granice i regulaciju izbjegličkog priliva odmah primijeniti i Slovenija, upozoravaju u tamošnjoj vladi.

‘Ugrožen šengenski režim’

U saopćenju se navodi da Slovenija aktivno sarađuje u traženju rješenja za evropsku izbjegličku krizu i želi zajednički dogovor na evropskom nivou, ali će preduzeti “odlučne i dosljedne mjere” ako budu ugroženi njeni nacionalni interesi i ako druge zemlje budu jednostrano djelovale.

Austrijski kancelar Werner Faymann je za elektronsko izdanje lista Oesterreich od nedjelje upozorio da će Austrija ubuduće u zemlju puštati samo izbjeglice za koje ocijeni da mogu dobiti azil u Austriji te one koji namjeravaju zatražiti azil u Njemačkoj, ali ne i one kojima je krajnja željena destinacija neka druga evropska država.

Faymann je dodao kako je zbog dosadašnjeg neuspjeha u odbrani vanjskih granica EU-a cijeli šengenski režim došao u pitanje jer su članice Schengena morale same početi štititi svoje nacionalne granice.

Prema izvorima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, koje je u petak prenijela Slovenska novinska agencija STA, novi stroži režim i kontrolu svih putnika na graničnim prijelazima sa susjednim državama Austrija bi počela provoditi od kraja iduće sedmice, iako je u toku i njena inicijativa o usklađenoj strožoj kontroli priliva izbjeglica zajedno sa Slovenijom i Njemačkom u koju bi se uključila i Hrvatska, kako bi se postepeno zaustavio priliv migranata tzv. balkanskom rutom.

Izvor: Agencije