Karate u programu OI od Tokija 2020.

U pet novih sportova takmičari će imati 18 disciplina, ukupno 474 olimpijca (AP)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je sinoć kako su novi sportovi, koji će se naći u programu Olimpijskih igara od Tokija 2020. godine, karate, bejzbol-softbol, skejtbording, surfanje i sportsko penjanje.

Ovih pet sportova predložili su domaćini Igara u Tokiju, a MOK je jednoglasno odobrio prijedlog.

U pet novih sportova takmičari će imati 18 disciplina, ukupno 474 olimpijca, što će broj učesnika Igara u Tokiju povećati na 11.000, u 33 sporta, sa sadašnjih 10.500 sportista i 28 sportova.

Svojevrsni povratak karatea kući za vrijeme Igara u Tokiju će mnogo značiti ljubiteljima ove stare borilačke vještine i doprinijet će boljem ozračju u gradu domaćinu, naveo je predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinos za agenciju Reuters nakon glasanja MOK-a.

Filmovi Brucea Leeja

Karate, koji potiče sa japanskog otoka Okinawa, postao je planetarno popularan uz pomoć filmova iz 1960-ih i 1970-ih godina u kojima su nastupali majstori ove vještine poput Brucea Leeja.

„Nema boljeg mjesta od Tokija za početak naše olimpijske avanture. To će biti ‘fiesta’ za cijeli karate svijet“, naveo je 68-godišnji Espinos, Španac koji i danas trenira karate kao i stotine miliona osoba širom svijeta.

Olimpijske igre u Tokiju održat će se od 24. jula do 9. augusta 2020. godine.

Izvor: Agencije