Kardinal Puljić: Udaljavaju nas sebičnost, oholost i pohlepa

Komemorativnu misu vodit će kardinal vrhbosanski Vinko Puljić (Anadolija)

Svetom misom u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu u utorak ujutro obilježen je jedan od najvećih katoličkih praznika Božić.

Kako javlja Anadolija, misi, koju je predvodio nadbiskup i metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Kardinal Puljić, koji je vjernicima čestitao Božić, tokom mise je istakao da je grijeh ušao u ljudsko srce i poremetio odnos čovjeka sa Bogom i čovjeka sa čovjekom, čak i s prirodom.

“Upravo ta poremećenost nije ostala trajna jer je Bog obećao poslati spasitelja. Zato je kroz povijest spasenja, tako mi zovemo to vrijeme od obećanja spasitelja do dolaska spasitelja, slao Bog svoje proroke i govorio je na razne načine, davao je poruku čovjeku, poruku nade da se oslobodi to što je grijeh zarobio, poremetio. Ali, na poseban način mu je odlučio sam utjeloviti se”, rekao je Puljić.

Dodao je da “to otajstvo, da je Bog postao čovjekom i približio mu se, danas slavimo”.

‘Povratiti čovjeku dostojanstvo’

“Upravo rođenjem Isusta Krista želi Bog povratiti čovjeku ono dostojanstvo koje je izgubio grijehom. Želi ponovo uspostaviti sklad između čovjeka i čovjeka, između čovjeka i prirode, između čovjeka i Boga. Zato i jeste došao, približio se, da bude Bog s nama. Sada je na čovjeku odluka približiti se Bogu, otvoriti se Bogu, prihvatiti Boga i tu riječ živjeti, koju nam je ostavio u svome Sinu utjelovljenom, rođenom, koji je umro i uskrsnuo i trajno obećao biti s nama. Zato danas, dok slavimo Božić, želimo postati svjesni tog Božjeg govora, jer Bog govori čovjeku, ali i čovjeka uči da i on zna govoriti u prvom redu da sam sebe čuje, svoju savjest, jer to je Božji govor”, naveo je Puljić.

Misi, koju je predvodio nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika

Kardinal je posebno naglasio da Bog ljude odgaja da znaju govoriti jedni s drugima.

“Nažalost, danas je sve manje sposobnosti čuti. Ima njih puno koji govore, ali premalo je onih koji su sposobni čuti jedan drugog”, rekao je Puljić i dodao:

“Nažalost, te komunikacije čovjeka sa čovjekom sve je manje. Zato se doživljavamo udaljenim jedni od drugih. Postali smo tuđinci iako smo iste krvi, istog jezika, iste kulture. Ali, postajemo tuđinci jer smo se udaljili. Što nas je udaljilo?

Naša sebičnost, naša oholost, naša pohlepnost. Zapravo, to udaljuje čovjeka od čovjeka i čovjeka od Boga, a najgore je što se i sam čovjek gubi u toj stvarnosti. Zato rođenje Isusa Krista želi nas ponovo vratiti da se čovjek nađe u svom dostojanstvu djeteta Božjeg, da se nađe kao voljeno biće, jer ga Bog toliko voli.”

Izvor: Agencije