Karl: Korupcija pogađa cijelu Evropu

Ministrica pravosuđa Austrije Beatrix Karl je rekla da korupcija nanosi štetu privredi i njenoj kompetitivnosti (Reuters)

Borba protiv korupcije se mora voditi odlučno i jedinstveno, jer je povjerenje stanovnika i kompanija u politiku i institucije jedno od najvažnijih elemenata demokratskog društva, ocijenila je srijedu navečer u Beču ministrica pravosuđa Austrije Beatrix Karl.

Ona je na konferenciji novinare prvog dana 31. Konferencije ministara pravosuđa Vijeća Evrope (VE) ukazala da će i tokom neformalnog razgovora ministara biti riječi o borbi protiv korupcije.

Na konferenciji će delegacije 46 zemalja razgovarati o važnim izazovima u pravosuđu, kao što je postupanje sa maloljetnim prestupnicima ili kriminalu putem interneta, što sve češće koristi organizirani kriminal.

Na 31. ministarskoj konferenciji, osim borbe protiv korupcije u okviru koje će naglasak biti na borbi protiv nasilja, bit će govora i o problemu maloljetničkog kriminaliteta i specifičnosti slučajeva kada su maloljetnici oštećeni izvršenjem krivičnog djela.

Karl je na konferenciji za novinare istakla da je korupcija problem koji pogađa sve države Evrope, a ne samo Austriju, da je riječ o društveno-političkom problemu i da je važno da borba protiv njega bude uspješna.

Šteta privredi

Korupcija, kako je navela, nanosi štetu privredi i njenoj kompetitivnosti, ali prije svega povjerenju građana u politiku i pravnu državu.

U Austriji je, dodala je, borba protiv korupcije dosta napredovala, pošto je u ovoj zemlji uspostavljeno državno Tužilaštvo za borbu protiv korupcije, koje je samo prošle godine podnijelo 51 tužbu.

Zamjenik generalnog sekretara Vijeća Evrope Gabriella Battaini-Dragoni rekla je da je korupcija univerzalni problem, prisutan u svim državama.

Ona je naglasila da se VE bori protiv svakog oblika korupcije i da se planira posvetiti korupciji u sportu.

Vijeće Evrope će, kako je dodala, iduće sedmice započeti rad na novoj konvenciji za borbu protiv ilegalnog klađenja i namještanja utakmica.

Prekogranična saradnja

Evropska komesarka za pravosuđe Viviane Reding kazala je kako je bitno da se djeluje kroz zakone, a ne samo ispoljavanje namjere u borbi protiv korupcije.

Korupcija, kako je podvukla, minira povjerenje stanovništva u države i pravosuđe, pa je potrebno uspostaviti pravnu sigurnost na kontinentu. Zato je, kako je naglasila, neophodno da se pospješi prekogranična saradnja, jer bez nje nema uspjeha.

Založila se, također, za veće povjerenje u sudstvo susjeda, kako bi prestupnicima moglo biti suđeno bilo gdje na kontinentu.

Reding je kazala da eksperti Evropske unije rade na analizi stanja u pravosuđu u zemljama Unije, kako bi se uočile pozitivne i negativne strane. U pospješivanju pravosuđa i vladavine prava na cijelom kontinentu EU, kako je naglasila, sarađuje sa Venecijanskom komisijom.

Izvor: Agencije