Karlovac: Obilne kiše, građani strepe

Zbog obilnih kiša proteklih dana, u području Karlovca u Hrvatskoj u toku su pripreme za odbranu od poplava, kako bi se izbjegla prošlogodišnja situacija, kada su prouzrokovale štetu veću od 13 miliona eura.

Vrijeme je danas nešto bolje, vodostaji rijeka su u opadanju, i iako se očekuju nove obilne padavine, prognoza je nešto bolja od one s početka sedmice, kada se predviđalo i 100 litara po kvadratnom metru.

Prigradsko naselje Logorište prošle je godine poplavljeno u tri navrata. 

U iščekivanju najavljenog vodenog vala, lokalno stanovništvo sada puše i na hladno.

 Situacija u susjedstvu

Tomo Novosel posljedice lanjskih poplava sanirao je tokom cijele godine.

“Bojim se, za vrijeme rata se nisam bojao, granata te šikne i šikne te. A sada svake godine ti obnavljaš, popravljaš, a onda ti sve uništi, zidovi vlagu povuku, u vlazi si pun reume. Ove godine sam se spremio koliko sam mogao“, ističe stanovnik Logorišta, Tomo Novosel.

Ista situacija i u susjedstvu.

Meiram Đehverević zatekli smo dok je u dnevnom boravku podizala namještaj i odjeću. Prošle godine poplave su joj napravile štetu veću od 10 hiljada eura. 

Za odbranu od poplava spreman je i velik broj vatrogasaca.

“Mi smo spremni što se tiče grada Karlovca da samostalnim snagama odradimo poslove na nebranjenom području, a što se tiče branjenog, to je vrlo malo područje, uži gradski prsten“, tvrdi Goran Franković, zapovjednik Javne vatrogasne jedinice.

No svi se nadaju da do poplava ovog puta neće doći, a neki su samoinicijativno odlučili stvar uzeti u svoje ruke.  

“Iako su vodostaji rijeka na području Karlovca u opadanju, intenzivno se radi na preventivi. U organizaciji mjesnog odbora, uz pomoć lokalnog stanovništva i vatrogasaca u mjestu Mostanje povisuje se ovaj nasip koji sprječava izlijevanje rijeke Mrežnice i potapanje nekoliko desetaka kuća tik uz rijeku“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Smirivanje situacije

Na ugroženo karlovačko područje stigao je i ministar poljoprivrede. Uprkos pesimističnim najavama, smiruje situaciju.  

“Neće biti poplava, neće biti zakašnjelih aktivnosti i radnji“, uvjeren je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

U pratnji direktora hrvatskih voda obišao je gradilište rasteretnog kanala Korana – Kupa.

U budućnosti bi trebao spriječiti plavljenje Karlovca i okolice. No taj sistem odbrane bit će gotov tek za četiri do pet godina. 

“Budući je sam grad dobro zaštićen i ima već izgrađen i razrađen sustav, govorimo o prigradskim naseljima i vanjskim dijelovima gradskog područja. Treba izgraditi 20 do 25 kilometara novih nasipa“, zaključio je Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. 

Do izgradnje nasipa, koje svake godine pogodi poplava, strepit će nakon svake obilnije kiše.

Izvor: Al Jazeera