Karremans o Srebrenici: Nemamo razloga za kajanje

Karremansa je ispred sudnice pozdravila manja skupina bivših vojnika (EPA)

Sud u Arnhemu u Nizozemskoj odlučuje u obnovljenom postupku u kojem bivši prevoditelj Ujedinjenih naroda (UN) Hasan Nuhanović i obitelj Mustafić tuže tri bivša časnika nizozemskog bataljuna koji su bili u Srebrenici tokom genocida nad bošnjačkim stanovništvom u srpnju 1995.

Nakon saslušanja, Nuhanović je rekao kako je na Sudu govorio o tome šta se desilo u Potočarima u srpnju 1995. godine.

“Danas sam praktično ponovio ono što sam i prije govorio. Govorio sam o tome šta se desilo u Potočarima i ponovio sam o tome šta je radio holandski bataljon tada. Mislim da će se za šest sedmica znati šta će biti dalje”, rekao je Nuhanović.

Hasan Nuhanović i obitelj Mustafić terete bivšeg zapovjednika nizozemskog bataljuna Thomasa Karremansa za odgovornu ulogu u izvršenju genocida u Srebrenici.

Karremans dočekan aplauzom

Karremansa je ispred sudnice aplauzima pozdravila manja skupina bivših pripadnika nizozemskog bataljuna.

Po izlasku sa saslušanja, Karremans je svojim bivšim vojnicima kazao kako se u Srebrenici ne bi dogodilo ništa loše da su na vrijeme formirane specijalne postrojbe.

Istaknuo je kako bivši pripadnici nizozemskog bataljuna snaga UN-a „ne bi trebali osjećati krivicu zbog onoga što se dogodilo“.

„Nemamo razloga da se kajemo zbog onoga što smo radili. Mislim da smo uradili ono što smo mogli i uradili smo to ispravno. Ipak, žao mi je što se dogodio rat i što su se dogodile loše stvari, ali to je rat“, istakao je Karremans.

U srpnju 1995. godine nizozemski vojnici su Mustafića, te Nuhanovićevog brata i oca predali srpskim snagama, koje su ih kasnije ubile.

Podnositelji prijave smatraju da su Nizozemci trebali znati da će članovi njihovih obitelji biti ubijeni.

Bivši pripadnici nizozemskog bataljuna okupljeni ispred Suda rekli su da priznaju genocid u Srebrenici, ali ne i odgovornost za njega.

“Činjenica je da je to bio genocid. Jednostavno da, bio je. Ko je kriv? Na to pitanje ne želim da odgovaram. Ne mogu da odgovorim na to pitanje jer odgovor ne znam. Ali genocid se desio”, rekao je jedan od bivših pripadnika nizozemskog bataljuna.

Žalili se Vrhovnom sudu

Odlukom javnog tužitelja u Arnhemu od 7. ožujka prošle godine, Sud je odustao od gonjenja Karremansa, njegovog zamjenika Roba Frankena i Berenda Oosterveena.

Podnositelji prijave su potom Vrhovnom sudu proslijedili zahtjev za kazneni progon tuženih zbog njihove uloge u genocidu koji su izvršile snage jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom haškog optuženika Ratka Mladića u Srebrenici.

Nizozemski pripadnici mirovnih snaga UN-a bili su zaduženi za tzv. zaštićenu zonu u Srebrenici, koju su početkom srpnja 1995. godine zauzele srpske snage, nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Izvor: Agencije