Karzai i Zardari podržali napore za mir

Samit u Velikoj Britaniji je treći bilateralni susret u godini dana (AFP)

Lideri Afganistana i Pakistana izjavili su da će raditi na postizanju mirovnog sporazuma u roku od šest mjeseci, te podržali napore talibana da otvore svoj ured u katarskoj prijestolnici Dohi.

Nakon pregovora u ponedjeljak u Velikoj Britanijii, čiji je domaćin bio britanski premijer David Cameron, afganistanski predsjednik Hamid Karzai i njegov pakistanski kolega Asif Ali Zardari pozvali su talibane da se pridruže mirovnom procesu u Afganistanu.

“Sve strane su se složile o urgentnosti ovog posla i obećale da će preduzeti sve potrebne mjere da postignu cilj mirovnog sporazuma u narednih šest mjeseci”, kazali su oni u zajedničkoj izjavi koju je izdao Cameronov ured.

Oslobađanje talibanskih zatvorenika

“Podržali su otvaranje ureda u Dohi za potrebe pregovora između talibana i Visokog mirovnog vijeća Afganistana, kao dio mirovnog procesa koji će voditi afganistanci”, navodi se u saopćenju.

Kako na pregovorima nije bilo predstavnika talibana, a borci i dalje odbijaju razgovarati sa kabulskim zvaničnicima, analitičari kažu da postoji rizik da će pregovori biti jednostrani.

Karzai ranije nije podržavao osnivanje ureda talibana u Kataru, zbog straha da bi to dovelo do mogućnosti da će afganistanska Vlada biti isključena iz pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i talibana.

U zajedničkoj izjavi se, također, navodi da su se afganistanski i pakistanski lideri dogovorili o “pojačanoj koordinaciji” u oslobađanju talibana pritvorenih u pakistanskim zatvorima.

Karzai je rekao kako se nada “vrlo bliskim, bratskim i dobrosusjedskim” odnosima s Pakistanom. Kabul i Washington često optužuju Pakistan da pokušava destabilizirati Afganistan.

Podrška Pakistana, koji je podržao vladavinu talibana od 1996. do 2001, smatra se ključnom za mir nakon odlaska trupa NATO-a, ali odnosi dviju susjednih zemalja su napeti.

Dobrosusjedski odnosi

Zardari je kazao da je u interesu Islamabada da podrži mirovnu inicijativu.

“Mir u Afganistanu je mir u Pakistanu. Osjećamo da možemo samo preživjeti zajedno. Ne možemo promijeniti naše susjedstvo niti naše susjede.”

Afganistanski mirovni pregovarači pozdravili su odluku Pakistana da oslobodi desetke talibanskih zatvorenika.

Talibani nisu reagirali na izjave pakistanskih i afganistanskih zvaničnika.

Samit u Velikoj Britaniji je treći bilateralni susret u godini dana, nakon ranijih sastanaka u Kabulu i New Yorku, ali i prvi na kojem su bili prisutni i šefovi vojnih i obavještajnih službi Afganistana i Pakistana.

Izvor: Agencije