Karzai optužio SAD za ubistvo osam civila

Nesreća se dogodila 20-ak kilometara sjeveroistočno od baze Eglin (EPA)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je Sjedinjene Američke Države da su prilikom zračnog  napada u utorak navečer u centralnom Afganistanu usmrtile sedmoro djece i jednu ženu.

Odnosi između Washingtona i Kabula su već godinama kolebljivi, a krajem prošle godine Karzai je donio iznenađujuću odluku da ne potpiše bilateralni sigurnosni sporazum sa SAD-om, prema kojem bi dio američkih trupa ostao u Afganistanu i po završetku tekuće godine, izvještava AFP.

Karzai je izjavio da su pomenute civilne žrtve, gotovo sve djeca, poginule prošle noći u američkom bombardiranju u oblasti Seagard, u provinciji Parwan.

Okončanje operacija

“Vlada Afganistana već godinama traži potpuno okončanje operacija po afganistanskim selima, ali američke snage, uprkos svim sporazumima i garancijama, još jednom su bombardirale naseljenu oblast i ubile civile”, ističe Karzai.

Prema saopćenju snaga NATO-a za međunarodnu sigurnosnu pomoć, ima izvještaja da je “najmanje dvoje civila” nenamjerno ubijeno kada su afganistanske i koalicione jedinice zatražile zračnu podršku zbog neprijateljskog napada, prenosi Tanjug.

ISAF ističe da je u ovom sukobu stradao i jedan vojnik i najmanje 10 pobunjenika.

Potpisivanje pomenutog BSA sporazuma je uslov za milijarde dolara zapadne pomoći Afganistanu, u kojem u aprilu trebaju biti održani izbori za Karzaijevog nasljednika.

Izvor: Agencije