Kašmir: Indija i Pakistan smiruju tenzije

Prijavljena je smrt pet vojnika iz dvije zemlje od početka godine (Reuters)

Pakistanska i indijska vojska postigle su dogovor da „smanje“ tenzije uz spornu granicu Kašmira, nakon sukoba koji su se desili posljednjih dana.

Glasnogovornik indijske vojske Jagdeep Dahiya rekao je u srijedu kako je „postignut sporazum između dva generalna direktora vojnih operacija da se smanje tenzije na Liniji kontrole (LoC)“.

Dodao je da su vojni komandanti dvije zemlje imali telefonski razgovor prije dogovora, te da je pakistanski predstavnik rekao da se striktni uvjeti dogovora ne smiju prekršiti.

Dahiya je kazao da indijske trupe stacionirane uz granicu, također, neće prekršiti primirje.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder, koji izvještava iz Islamabada, rekao je da su pakistanske vlasti saopćile kako su spremene na dijalog „bez obzira na sve“.

Iz vojske Pakistana potvrđeno je da je dogovoreno primirje, ali da „Pakistan ulaže snažan protest“ zbog ubistva jednog vojnika u utorak navečer.

Indijski zvaničnici nisu potvrdili ubistvo, ali su rekli da se, ako je vojnik umro, to moglo desiti od vatre sa indijske strane, koja je bila odgovor na pucnje iz Pakistana.

Pakistanske vlasti su rekle da su tri vojnika iz ove zemlje poginula u Kašmiru od početka godine.

Ubistvo vojnika

U međuvremenu je pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar pozvala na razgovore sa indijskim kolegama kako bi se smanjile tenzije.

Ona je u New Yorku rekla da su sukobi posljednjih 10 dana „otvorili pitanja“, ali je dodala: „Bit ćemo otvoreni za diskusiju, dijalog, na nivou ministara vanjskih poslova kako bismo riješili“ spor i „ponovo se posvetili primirju“.

Indija tvrdi da je jedan vojnik iz ove zemlje poginuo otkako su počela neprijateljstva, te da je drugom vojniku odrubljena glava.

Zvaničnici u Indiji zahtijevaju da se vrati glava vojnika koja još nedostaje.   

Međutim, Khar je negirala ubistvo, rekavši da je njihovom istragom otrkiveno da „nema dokaza“ o smrti.

Dvije zemlje su tri puta ratovale od njihovog odvajanja 1947. godine, od čega su se dva rata vodila zbog Kašmira.  

Izvor: Al Jazeera i agencije