Katalonci ne prihvataju odluku Ustavnog suda

Katalonska vlada je, nakon odluke Ustavnog suda Španije, najavila da ide dalje i da samo brani demokratiju u toj pokrajini (Getty Images)

Katalonska vlada je najavila da neće poštivati odluke Ustavnog suda Španije o suspenziji rezolucije o nezavisnosti te pokrajine.

Španski Ustavni sud suspendirao je parlamentarnu rezoluciju u kojoj se proglašava početak procesa otcjepljenja Katalonije od Španije.

Tom odlukom automatski je, privremeno, zaustavljena rezolucija, dok Ustavni sud ne prouči taj dokument.

Sudije su upozorile sve one koji su donijeli rezoluciju da će, ako ne budu poštivali odluku, biti kažnjeni.

Rezolucija u devet tačaka

Španska vlada zadovoljna je odlukom Ustavnog suda, koji je, na zahtjev zvaničnog Madrida, reagirao u roku nepunih 48 sati, nakon što je katalonski Parlament donio rezoluciju u devet tačaka.

Međutim, katalonska vlada je, nakon odluke Ustavnog suda, najavila da ide dalje i da samo brani demokratiju u Kataloniji.

Katalonci ističu da se rezolucijom službeno označava početak procesa stvaranja katalonske države, koja će imati oblik republike.

Taj proces oni žele dovršiti 2017. godine.

Potpredsjednica katalonske vlade Neus Munte Fernandez ističe da je politička volja da se dalje provode sadržaji rezolucije.

Ustavni sud Španije od 2010. godine donosi oduke koje ne idu u prilog pristalicama nezavisnosti Katalonije ili šire autonomije.

Tako je 2010. godine Ustavni sud izmijenio zakon prema kojem je ta pokrajina imala velika ovlaštenja na traženje Marijana Rajoya, tadašnjeg vođe opozicije, a danas premijera Španije.

Zatim je prošle godine zabranjeno održavanje katalonskog referenduma o samoodređenju, što je izazvalo bijes velikog broja Katalonaca, računajući i one koji bi bili zadovoljni i pojačanom autonomijom.

Predizborna obećanja

Regionalni Parlament Katalonije usvojio je rezoluciju o otcjepljenju od Španije do 2017. godine.

Nepuna dva mjeseca nakon što su pobijedile na katalonskim izborima, stranke koje podržavaju nezavisnost krenule su u ispunjenje predizbornih obećanja.

Ukupno 11 sudija Ustavnog suda Španije uvažilo je u srijedu navečer ranije podnesenu tužbu španske vlade, čime se automatski suspendira rezolucija katalonskog Parlamenta dok taj sud detaljno ne razmotri taj dokument.

Izvor: Agencije