Katalonci postigli dogovor, Mas odlazi

Masov nasljednik Puigdemont do sada je bio gradonačelnik Girone (EPA)

Katalonske političke stranke koje se zalažu za otcjepljenje od Španjolske, koalicija “Zajedno za Da” i antikapitalistička Kandidatura nacionalnog jedinstva, postigle su sporazum o formiranju vlade nekoliko sati prije roka, izbjegavši raspisivanje novih izbora u toj pokrajini na sjeveroistoku zemlje, potvrdio je tehnički predsjednik Artur Mas.

“Sve je bilo spremno da raspišemo u ponedjeljak nove izbore, no to je bio najgori scenarij. U nedjelju navečer bit ću bivši predsjednik”, rekao je Mas na izvanrednoj novinskoj konferenciji u Barceloni, čime je postalo jasno da je ispunjen kriterij na kojem je inzistirao CUP.

Ta stranka tražila je od koalicije “Zajedno za Da” drugog kandidata za predsjednika umjesto Masa, po mogućnosti nekoga iz partnerske Republikanske ljevice Katalonije, koji je ideološki blizak CUP-u.

Na kraju je dogovoreno da će novi predsjednik biti 53-godišnji Carles Puigdemont, član Masove konzervativne stranke Demokratska konvergencija Katalonije te aktualni gradonačelnik Girone.

Više od tri mjeseca pregovora

Da se dvije strane nisu dogovorile do roka koji je istjecao u ponoć, bili bi održani novi regionalni izbori u ožujku, četvrti u posljednjih pet godina u Kataloniji.

Teški pregovori dviju strana vodili su se od izbora 27. rujna, a u petak je na sastanku u Barceloni propao i posljednji u nizu pokušaja usuglašavanja oko budućeg predsjednika koji bi upravljao jednim od najbogatijih dijelova Španjolske, sa 7,5 milijuna stanovnika.

Separatistička koalicija “Zajedno za Da”, sastavljena od Demokratske konvergencije Katalonije i ljevičarskog ERC-a, osvojila je na izborima 62 od 135 mjesta u Parlamentu, a za natpolovičnu većinu, kojom namjerava pokrenuti proces razdruživanja od Španjolske, potrebno joj je 68 mjesta.

CUP je osvojio 10 mjesta i također traži nezavisnost, no nije htio dati Masu novi četverogodišnji mandat, kritizirajući njegovu politiku štednje i nazivajući ga “buržujem” i predstavnikom liberalne elite.

Koalicija “Zajedno za Da” i CUP sada imaju potrebnu većinu u Parlamentu, a još ranije su najavili raskidanje veza sa Španjolskom u idućih 18 mjeseci.

Bez većine i na državnom nivou

U studenom je španjolski Ustavni sud jednoglasno blokirao njihovu rezoluciju o nezavisnosti.

Prema Ustavu iz 1978. godine, kada je u Španjolskoj uvedena demokracija, referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje.

Narodna stranka desnog centra španjolskog premijera Mariana Rajoya, koja se žestoko protivila referendumu o nezavisnosti Katalonije, pobijedila je na parlamentarnim izborima 20. prosinca, no nema natpolovičnu većinu.

Pregovori između četiri vodeće nacionalne stranke – Narodne stranke, stranke lijevog centra PSOE, lijevog Podemosa i stranke centra Građanima – nastavljaju se i zasad je neizvjesno tko će sastaviti buduću vladu.

Od njih četiri jedino Podemos, koji ima 69 od ukupno 350 zastupnika u Nacionalnom parlamentu, podržava organiziranje referenduma po uzoru na onaj u Škotskoj, gdje su stanovnici u rujnu 2014. godine glasovali o nezavisnosti od Velike Britanije.

Izvor: Agencije