Katalonija nakon izbora dalje od neovisnosti

Katalonske separatističke stranke osvojile su većinu na izborima za regionalni parlament u nedjelju, ali nisu uspjele dobiti čvrst mandat za provedbu referenduma o neovisnosti, čija sama najava već mjesecima prijeti političkoj stabilnosti Španije.

Katalonski predsjednik Artur Mas, koji je proveo nepopularne mjere proračunske štednje, raspisao je prijevremene izbore kako bi testirao novu političku agendu njegove stranke Konvergencije i unije (CiU) o neovisnosti Katalonije, bogate, ali krizom pogođene pokrajine na sjeveroistoku Španije.

Kaznili CiU

Katalonski birači frustirani ekonomskom krizom i po njihovom mišljenju nepravednim španskim poreznim sistemom na katalonsku štetu dali su dvije trećine mandata četiri separatističke stranke, koje sve žele referendum o neovisnosti, ali su kaznili CiU, najveću među njima.

CiU je osvojila samo 50 od 135 mandata u katalonskom parlamentu, odnosno 12 manje nego što ih je stranka imala u sadašnjem sazivu.

Takav će rezultat Masu znatno otežati provedbu referenduma, koji je želio raspisati iako se tome protivi Vlada u Madridu i uprkos tome što je potez u suprotnosti sa španskim ustavom.

S druge strane, donijet će olakšanje španskom premijeru Marianu Rajoyu, koji ionako ima dovoljno glavobolje u borbi s dubokom recesijom i rekordnom nezaposlenošću u zemlji.

Mas je nakon objave rezultata, okružen pristašama koji su uzvikivali “neovisnost, neovisnost”, rekao da će i dalje pokušavati održati referendum iako je naglasio da će to sada biti mnogo složenije.

Reakcija na nepopularne mjere

Katalonski predsjednik pokušao je zajahati na separatističkom valu koji se u Kataloniji probudio s ekonomskom krizom i izazvao okupljanje nekoliko stotina hiljada ljudi na ulicama Barselone u septembru i njihovo traženje neovisnosti, ali se očito preračunao, podcijenivši mogućnost da birači reagiraju i na nepopularne finansijske poteze koje je zadnje dvije godine povukao u Kataloniji.

Republikanska ljevica (ERC), tradicionalna separatistička stranka, osvojila je 21 mandat i bit će druga najveća u parlamentu. Ta je stranka udvostručila broj svojih dosadašnjih mandata. Socijalisti su osvojili 20 zastupnika, a narodnjaci 19. Ostalih 25 mandata podijelile su između sebe još dvije manje separatističke stranke.

“Mas je toliko pričao o neovisnosti da je pomogao jedinoj stranci koja se za to oduvijek zalaže”, rekao je jedan katalonski analitičar, komentiravši uspjeh ERC-a.

CiU je dosad bila umjerena nacionalistička stranka koja se zalagala za veću autonomiju unutar Španije. Mas je od toga odustao tek u septembru ove godine.

Zabrinut da bi se separatizam iz Katalonije mogao proširiti na Baskiju i druge historijske španske regije, premijer Rajoy je prošle sedmice izjavio da su katalonski izbori važniji od općih. I sada može odahnuti.

Izvor: Agencije