Katalonija odbija da Madrid kontrolira regionalnu policiju

Ova mjera bi značila da bi Madrid slao direktna naređenja regionalnoj katalonskoj policiji Mosos d'Esquadra (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova regionalne Vlade Katalonije Joaquim Forn je izjavio da ta vlada odbija kontrolu regionalnih policijskih snaga predati centralnim španskim vlastima, koje pokušavaju spriječiti referendum o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 1. oktobar.

Agencija AP navodi da se Forn oglasio saopćenjem nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije odlučilo preuzeti koordinaciju svih policijskih snaga kako bi zaustavilo referendum koji španska Vlada smatra nezakonitim.

Navodi se da bi ova mjera značila da bi Madrid slao direktna naređenja regionalnoj katalonskoj policiji Mosos d'Esquadra, za koju AP navodi da je kritizirana što se ne trudi dovoljno u sprečavanju priprema za glasanje.

Osude intervencija države

Forn je kazao da je šef Mosos d'Esquadre izrazio protivljenje ovoj mjeri na sastanku s državnim tužiocem u Kataloniji i šefovima španske Nacionalne policije i Nacionalne garde.

“Osuđujemo pokušaj države za intervencijom u policijskim snagama Katalonije”, rekao je katalonski ministar unutrašnjih poslova.

AP prenosi da su španski mediji objavili da je nekoliko stotina studenata provelo noć ispred Univerziteta u Barceloni, u znak protesta protiv napora španskih vlasti da zaustave održavanje referenduma.

Izvor: Agencije