Katalonija: Referendum i bez dozvole Madrida

Katalonci će u septembru izaći na referendum bez obzira o stavu Madrida (Reuters)

Separatistički katalonski predsjednik Carles Puigdemont raspisat će referendum o nezavisnosti te pokrajine koja se nalazi na sjeveroistoku Španije u septembru 2017, bez obzira hoće li Madrid to odobriti.

“Do kraja ćemo nastojati dobiti pristanak (Madrida)”, rekao je. No “ne bude li pozitivnog odgovora … bit ćemo spremni raspisati ga u drugoj polovini septembra iduće godine”, rekao je on u katalonskom parlamentu.

Carles Puigdemont je preuzeo dužnost početkom godine s otvorenom namjerom da sredinom 2017. uspostavi institucije nužne za nezavisnost njegove pokrajine.

Puigdemont je u srijedu obećao da će poštovati taj vremenski plan. “Parlament će krajem juna donijeti potrebne zakone kako bi Katalonija funkcionirala kao nezavisna država i pozvat ćemo građane na birališta kako bi svojim glasom omogućili proglašenje nezavisnosti”, rekao je.

Glasanje će se organizirati u obliku referenduma, u septembru 2017.

Referendum bez obzira na sve

Referendum će se održati bez obzira na sve, istakao je katalonski predsjednik, pojasnivši da će učiniti sve da dobije pristanak Madrida, ali neće stati ni ako ga ne dobije, rekao je.

Centralna vlada, koju od 2011. vodi konzervativac Mariano Rajoy, odbija takvu mogućnost koju je 2014. iskoristila i Škotska. Premijer se poziva na Ustav i ističe da se o sudbini dijela državnog teritorija trebaju izjasniti svi Španci.

No većina Katalonaca traži pravo da odlučuju o budućnosti svoje pokrajine, što su pokazali i velikim skupovima podrške nezavisnosti održanim 11. septembra, u povodu obilježavanja Diade, katalonskog nacionalnog praznika.

Puigdemontov plan je naišao na prepreku u junu kada je njegova koalicijska vlada izgubila podršku CUP-a, najradikalnije separatističke stranke i time apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu.

Na parlamentarnoj sjednici, koja se završava u četvrtak, zatražit će da se glasa o povjerenju vladi, koje će najvjerovatnije i dobiti.

Izvor: Agencije