Katalonija traži međunarodno posredovanje u sukobu

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont zatražio je međunarodno posredovanje u sukobu u kojem su suprotstavljeni njegova pokrajina i Madrid te zatražio povlačenje snaga reda koje je rasporedila središnja vlast radi sprječavanja zabranjenog referenduma o neovisnosti od nedjelje.

“Kako bismo nadvladali krizu sa španjolskom vladom, potrebno nam je prisustvo treće strane, ona mora biti međunarodna kako bi bila djelotvorna”, izjavio je Carles Puigdemont na konferenciji za tisak u Barceloni, zaželjevši uspostavu “opuštenijeg ozračja”.

Kazao je i kako je odluka o katalonskoj neovisnosti na referendumu legalna i obvezujuća te je se mora primijeniti.

“Ne želimo traumatični raskid… Želimo novu vrstu razumijevanja sa španjolskom državom”, dodao je. 

U nedjelju su policija i Civilna garda intervenirali kako bi zaplijenili izborni materijal na biralištima predviđenima za referendum o neovisnosti Katalonije, koji je Ustavni sud zabranio.

Kako bi prošli kroz gomilu koja se okupila pred biralištima “štiteći” ih, koristili su palice i štitove, čak i protiv starijih osoba.

Zatražili povlačenje policije

Katalonska vlada odlučila je “zahtijevati povlačenje svih policijskih snaga raspoređenih u Kataloniji zbog te represije”, izjavio je Puigdemont.

Ustvrdio je da su 893 osobe zatražile medicinsku pomoć nakon tog nasilja. Četvero je hospitalizirano, a dvoje je u kritičnom stanju.

Katalonski predsjednik istaknuo je da je “izborna administracija” u utrci s vremenom kako bi završila zbrajanje rezultata referenduma.

Po vladi, više od 2,26 milijuna osoba sudjelovalo je na referendumu, a gotovo dva milijuna, “90 posto”, glasovalo je za neovisnost.

Rekao je da se konačni rezultati najvjerojatnije neće dostaviti katalonskom parlamentu ni u ponedjeljak ni u utorak.

Puigdemont je najavio osnivanje povjerenstva koje će istražiti postupanje španjolske policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije