Oglasi

Katalonija u januaru o otcjepljenju

Premijer tog španskog regiona Artur Mas pozvao na održavanje prijevremenih, u pokušaju da dobije podršku za nezavisnost.
Mas je rekao da Katalonija ne želi 'gubiti vrijeme'Reuters

Španski region Katalonija počet će u januaru proces odvajanja od Španije, izjavio je u ponedjeljak premijer tog regiona Artur Mas.

On je u nedjelju pozvao na održavanje prijevremenih izbora u Kataloniji, u pokušaju da dobije podršku za nezavisnost regiona koji ima oko 7,6 miliona stanovnika.

Prema rezultatima anketa, Katalonska nacionalistička partija (CIU) nema apsolutnu podršku, ali Mas ističe da će se nastaviti s procesom nezavisnosti ukoliko CIU, uz ostale stranke sličnog mišljenja, zadrži većinu u Parlamentu Katalonije.

Mas je za lokalnu radio-stanicu rekao da Katalonija ne želi "gubiti vrijeme", iako nije precizirao šta je predviđeno pod procesom nezavisnosti.

Madrid će se žaliti

On je samo izjavio da će, ukoliko CIU osvoji izbore, kao što je i očekivano, odmah sazvati samit svih katalonskih stranaka radi razgovora o refrendumu za budućnost regiona.

Mas je dodao da će regionalni Parlament nakon toga duskutirati i odobriti referendum.

Španski premijer Mariano Rajoy je protiv sličnih planova, uz tvrdnju da španski Ustav dozvoljava samo da centralna vlada organizira referendume.

Ukoliko bi Katalonija nastavila prema Masovom planu, Madrid namjerava uložiti žalbu španskom Ustavnom sudu.

Katalonija je sa svoje strane zaprijetila da će se obratiti međunarodnim tribunalima.

Izvor: Agencije