Katalonija: Uskoro odluka o referendumu

Prema posljednjim anketama, većina stanovništva Katalonije (70,08 posto) podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije (AP)

Regionalna vlada španske provincije Katalonije odlučit će do 15. oktobra o održavanju referenduma o nezavisnosti od ove evropske države, saopćili su zvaničnici.

„Ne možemo o tome odlučiti 7. ili 8. novembra“, rekao je glasnogovornik vlade Katalonije Franceck Homs u radio intervjuu, prenosi agencija Tanjug.

Prvobitno je bilo planirano da referendum bude održan 9. novembra, ali je odlukom Ustavnog suda ta odluka obustavljena.

Regionalna vlada Katalonije je, međutim, saopćila kako i dalje planira održati referendum, dok razmatra načine kako da uvjeri španski Ustavni sud da ukine privremenu zabranu glasanja.

Tako su se u subotu ponovo na lokalnim televizijama pojavile reklame da će biti „pokrenute pravne, političke i institucionalne inicijative da bi se garantiralo pravo da se odluči o političkoj budućnosti Katalonije“, navodi Reuters.

Zakon dijaloga

Premijer Španije Mariano Rajoy založio se prije dva dana za dijalog sa liderima Katalonije koji ne odustaju od referenduma o nezavisnosti od Španije, uprkos protivljenju Madrida.

„Zakon dijaloga, to su načini pronalaženja izlaza za situaciju u Kataloniji… Niko nije iznad zakona“, rekao je šef Vlade u Madridu i dodao „želimo ostati zajedno“.

Njegov komentar uslijedio je dan nakon što su lideri Katalonije rekli da neće poštovati odluku Ustavnog suda koji je privremeno obustavio referendum o nezavisnosti.

Ustavni sud je prije sedam dana odlučio da suspendira pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske Vlade kako bi glasanje bilo nezakonito.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, velika većina stanovništva Katalonije, njih 70,08 posto, podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Izvor: Agencije