Katalonija za referendum o nezavisnosti

Pokret za nezavisnost Katalonije direktan je izazov konzervativnoj centralnoj vlasti u Madridu (AP)

Katalonski Parlament podržao je inicijativu o održavanju referenduma o nezavisnosti i pripremio se za političku bitku s centralnom Vladom u Madridu, koja se takvom plebiscitu oštro protivi.

Parlament Katalonije je sa 87 glasova za i 43 protiv odlučio u Madrid uputiti peticiju kojom se traži održavanje referenduma o budućnosti te regije na sjeveru Španije, koja već ima visok nivo autonomije.

Pokret za nezavisnost Katalonije, koji predstavlja petinu španske ekonomije, direktan je izazov konzervativnoj centralnoj vlasti premijera Mariana Rajoyja, koji se obavezao da će blokirati održavanje referenduma na osnovu ustavnih odredbi.

Pritisak na španskog premijera

Zbog toga je mogućnost da će Katalonija steći nezavisnost relativno mala, ali katalonski predsjednik Artur Mas ima masovnu podršku javnosti za referendum.

Ankete pokazuju da su o pitanju same nezavisnosti Katalonci neodlučni, ali ih 80 posto želi da o tome odluku donesu katalonski birači, a ne vlast u Madridu.

Zagovornici nezavisnosti kažu da bi se Rajoy trebao ponijeti kao britanski premijer David Cameron, koji se protivi škotskoj nezavisnosti, ali dopušta da Škoti o tome glasuju na referendumu kasnije ove godine, piše Hina.

Pripadnici španske političke i poslovne elite vrše pritisak na Rajoyja da smiri tenzije, možda tako da Masu ponudi veću kontrolu nad poreznom politikom u zamjenu za odustajanje od referenduma.

Rajoy, međutim, odbija razgovarati s Masom.

Protivnici nezavisnosti strahuju da premijerova inercija raspiruje duhove u Kataloniji.

Međutim, vrijeme je, možda, na Rajoyovoj strani.

Početak privrednog oporavka

Očekuje se početak privrednog oporavka, što bi moglo smiriti napetosti u vezi s poreznom raspodjelom, jednog od najvećih pitanja među Vladama u Barceloni i Madridu.

Pokret za nezavisnost mogao bi se ispuhati zbog unutarnjih političkih trzavica u Kataloniji i tihog protivljenja velikih kompanija.

Glasanje za referendum u katalonskom Parlamentu vjerovatno će izazvati niz lančanih reakcija, koji će na kraju rezultirati pat-pozicijom.

Nacionalni Parlament u Madridu će sigurno odbiti katalonski zahtjev.

Tada će Mas vjerovatno raspisati referendum bez dopuštenja centralne Vlade, što će blokirati Ustavni sud.

Mas je ranije dao naslutiti da će u slučaju da se iscrpe sve zakonske mogućnosti iskoristiti sljedeće regionalne izbore 2016. godine kao zamjenski referendum.

“Najveća je zabrinutost da će doći do pucanja svih veza Madrida i Barcelone. Trenutno ne postoji prostor za dogovorno rješenje”, kaže politički analitičar Antonio Barroso.

Nejasni planovi o budućnosti

Rajoy nema o mnogo čemu pregovarati.

Kataloniji ne želi dati veću poreznu kontrolu, jer će to razljutiti 16 ostalih španskih autonomnih regija i pokrenuti složen proces ustavnih promjena.

Na nedavno novinarsko pitanje o katalonskoj nezavisnosti, Rajoy je odgovorio kratko i jasno: “Neće je biti.”

“Glupo je ignorirati problem i reći da nikada neće dogoditi. Ne može izbjegavati pitanje koje nam je važno. Španska Vlada je mislila da su naši ulični protesti mjehuri od sapunice, ali nisu se rasprsnuli”, rekao je glasnogovornik katalonske Vlade Joan Maria Pique.

Protekle dvije godine milioni Katalonaca izašli su na ulice tražeći pravo na referendum.

Istraživanja pokazuju da bi Katalonci bili manje optimistični u vezi s nezavisnošću kada bi ona značila gubitak trgovinskih i valutnih povlastica Evropske unije i eurozone.

Sijanje sumnje

Nepozanica je kako bi katalonska ekonomija podnijela tešku tranziciju ako bi morala ponovo pregovarati o ulasku u EU, a takav je službeni stav Brisela u slučaju nezavisnosti.

Masova Vlada nema nikakav plan o tome kakvu bi valutu uvela u slučaju ispadanja iz eurozone – da li bi osnovala svoju centralnu banku ili bi svoj dio španskog nacionalnog duga rješavala na neki drugi način.

A sve to Rajoyju daje dovoljno sjemena za sijanje sumnje, piše Hina.

Politički zagovornici katalonske nezavisnosti kažu, međutim, da su uvjereni kako će najvjerovatnije doći do toga da EU preradi svoja pravila i poštuje samoodređenje, ako Katalonci na referendumu pokažu da žele samostalnu državu.

Izvor: Agencije