Katalonija želi nezavisnost na toleranciji

Dodik je izjavio da će referendum o otcjepljenju RS-a "uvijek biti u opticaju", te da se čekaju primjeri u Europi kako se to radi (AP)

Katalonska narodna skupština građanskog pokreta koji promovira nezavisnost Katalonije ogradila se od riječi predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je taj entitet u kontekstu spominjanja referenduma i otcjepljenja usporedio s Katalonijom i Škotskom.

“Katalonija želi graditi nezavisnu državu za sve njezine građane, gdje će živjeti svi ljudi bez obzira na njihovo porijeklo i nacionalnost, u stalnom dijalogu različitih političkih opcija. S tim u vezi, naš projekt je baziran na toleranciji i poštivanju prava manjina i europskoj integraciji. Zbog navedenih razloga smatramo da Katalonija nije primjer, niti će ikada biti, za političke projekte Dodika i njegove partije, koji rade dijametralno suprotno idejama i vrijednostima naše zemlje”, stoji u priopćenju.

‘Referendum o otcjepljenju uvijek u opticaju’

Reakcija je to na izjave Milorada Dodika kako njegovo povjerenje u BiH nije ojačalo, te da će referendum o otcjepljenju Republike Srpske “uvijek biti u opticaju”.

“Ja BiH mogu da prihvatim jedino ako se ona vrati u okvire izvornog Daytonskog sporazuma, da se eliminira ‘nasilje’ visokih predstavnika koje je bilo, te da se riješi problem političke pozicije hrvatskog naroda i njegova političko-teritorijalna organizacija i da se to poštuje, a, također, da političke odluke u BiH donose politički predstavnici tri konstitutivna naroda. Ne bih imao ništa protiv takve BiH, ali imajući je u vidu ovakvu kakva jeste i kakva se predlaže ja sam protiv nje apsolutno”, kazao je tada Dodik.

“Mi nismo ni jednoga trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije – šta da radimo. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će, recimo, Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Evropi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije