Katalonska kriza Špance koštala milijardu eura

Španjolska, Ekonomija, Burza
Katalonija je bilježila veći rast od španskog prosjeka, ali u četvrtom kvartalu je teret krize došao na naplatu (EPA)

Šef španjolske diplomacije Luis de Guindos izjavio je da je kriza izazvana nezakonitim referendumom o neovisnosti Katalonije španjolskoj ekonomiji nanijela gubitke u iznosu od milijardu eura.

On je rekao da je krizom smanjen ekonomski rast Katalonije sa 0,9 na 0,4 posto, a da upravo Katalonija daje petinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda Španjolske.

“Katalonija je u ranijim periodima bilježila veći ekonomski rast od španjolskog prosjeka, ali u četvrtom kvartalu je teret krize došao na naplatu”, kazao je De Guindos, kako prenosi Anadolija.

On je istaknuo da je kriza izazvala nelegalnim referendumom u Kataloniji dovela do destabilizacije investitorskih planova.

Smanjen i turizam

Zbog krize izazvane referendumom iz Katalonije je sjedišta povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka.

Bez posla je ostalo 2.587 osoba, a broj turista u Kataloniji smanjen je za 20 posto.

Referendum o neovisnosti Katalonije održan je 1. listopada, a krajem tog mjeseca pokrajinske vlasti jednostrano su proglasile neovisnost i izazvale reakciju španjolske Vlade, koja je suspendirala pokrajinske institucije i oduzela im autonomiju.

Na nedavnim izvanrednim regionalnim izborima tri stranke za neovisnost su zajedno osvojile 70 mjesta u regionalnom parlamentu, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika.

Nastavak neizvjesnosti

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj, koja se prije nešto više od dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća, nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana neovisnost.

Stranka bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mjesta, republikanska ljevica ERC 32, a antikapitalistička stranka CUP četiri.

Stranka Ciudadanos (Građani), koja je protiv neovisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta, čime je osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji je smijenio katalonsku vladu i raspisao izvanredne izbore, nadajući se da će separatisti ostati izvan vlasti.

Izvor: Agencije