Katalonski parlament usvojio zakon o referendumu

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 28 protiv (Reuters)

Katalonski parlament usvojio je danas zakon koji zastupnicima daje pravo da održe, kako su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra.

Zakon je usvojen sa 106 glasova za i 28 protiv.

Ovaj potez, načinjen dan pošto su škotski glasači odbacili nezavisnost, u suprotnosti je sa centralnom Vladom Španije, koja je već saopćila da će katalonski zakon iznijeti pred nacionalni Ustavni sud, prenosi AFP.

Španski premijer Mariano Rajoy poručio je da samo Vlada u Madridu ima ovlaštenje da raspiše referendum o suverenitetu.

Dogovor o raspisivanju referenduma o suverenitetu Katalonije postigle su 12. decembra 2013. separatistički nastrojene političke partije u Kataloniji i tada je dogovoreno da se glasanje održi 9. novembra ove godine.

Protivljenje Španije

Predsjednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas tada je naglasio da će referendum biti održan, dok je španski ministar pravde Alberto Ruiz-Gallardon izjavio da referendum neće biti održan, jer španski Ustav takvu mogućnost ne dozvoljava.

Ustavni sud Španije donio je odluku 25. marta 2014. da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 9. novembar, neustavno.

Prema španskom Ustavu, regija “ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integriranosti u Španiju”.

Izvor: Agencije