Katalonski plan o nezavisnosti protivustavan

Katalonija je posljednjih godina doživjla porast nacionalnih osjećaja koje je izazvala ekonomska kriza (Getty Images)

Španjolski Ustavni sud proglasio je nelegalnim plan o samoodređenju Katalonije, koji je već odbila središnja Vlada, nanijevši tako udarac nacionalistima na vlasti u ovoj regiji, koji žele organizirati referendum 9. studenog.

“U okviru Ustava jedna autonomna zajednica ne može jednostrano sazvati referendum o samoodređenju kako bi odlučila o svojoj integraciji u Španjolskoj”, navodi se u odluci Suda, koja djelomično poništava Deklaraciju o suverenitetu, koju je Parlament Katalonije izglasao u siječnju 2013. godine.

Sud proglašava “ništavnim i neustavnim” princip prema kojem narod Katalonije ima karakter političkog i suverenog pravnog subjekta”.

Odlučivanje samo u okviru Ustava

Sud priznaje katalonskom narodu “pravo na odlučivanje” dok je ono u okviru Ustava.

Pitanje na referendumu je trebalo glasiti: “Želite li da Katalonija bude država?” i ako je odgovor da, slijedi pitanje: “Želite li da ta država bude neovisna?”

Katalonija, regija na sjeveroistoku Španjolske sa snažnim kulturnim i lingvističkim identitetom, u kojoj živi 7,5 milijuna stanovnika, doživjela je posljednjih godina porast nacionalnih osjećaja koje je izazvala ekonomska kriza.

Zastupnički dom će raspravljati o ovom pitanju 8. travnja.

Izvor: Agencije