Katar će odobriti stalno prebivalište strancima

Novi vlasnici stalnog prebivališta će napokon imati pristup besplatnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti (AP)

Katar planira da dozvoli nekim stranim državljanima koje rade u toj zemlji da dobiju stalno prebivalište, izvijestila je državna informativna agencija, što je prvi takav potez među zemljama Zaljeva.

Nacrt zakona odobren na sastanku kabineta će omogućiti stalno prebivalište djeci Kataranki udatih za državljane drugih zemalja, kao i stranim državljanima koji pružaju izuzete usluge Kataru, izvijestila je Katarska informativna agencija QNA.

“Prema odredbama zakona, ministar unutrašnjih poslova može odobriti dokumente o stalnom prebivalištu državljanima drugih zemalja ako ispune uvjete specificirane zakonom”, prenijela je informativna agencija saopćenje kabineta.

Zemlje Zaljeva imaju veliki broj stranih radnika, ali ne dozvoljavaju naturalizaciju stranaca, osim u rijetkim slučajevima, prenosi Reuters.

Demografski balans

Katar ima gotovo 2,7 miliona stanovnika, od čega je otprilike 300.000 državljana te zemlje, i nije bio voljan proširiti prava na prebivalište zbog zabrinutosti za demografski balans.

Oni kojim bude dodijeljeno ovo novo stalno prebivalište će prvi put imati pristup besplatnom državnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Također će imati pravo na posjedovanje imovine i da vode neka preduzeća bez potrebe za katarskim partnerom.

U junu su četiri arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, nametnule sankcije Kataru, optuživši ga da podržava “terorizam”, što Doha negira.

Sistem sponzoriranja za rad je široko rasprostranjen u Zaljevu i u Kataru se naziva “kafala”, a prema pravilima, strani radnici moraju dobiti pristanak poslodavaca da promijene posao ili da napuste zemlju.

QNA je izvijestila da će biti formiran komitet unutar ministarstva unutrašnjih poslova koji će razmatrati zahtjeve za izdavanje dokumenata o stalnom prebivalištu u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije