Katar: Čista voda iz kanalizacije

U Abu Dhabiju se održava međunarodni summit o problemu nestašice vode diljem svijeta. Mnoge regije, uključujući i arapske zemlje, već su na ivici krize. 

Nikad se ne bi pomislilo da na nekim mjestima u Perzijskom zeljevu vlada nestašica vode, s obzirom na to se koristi za zalijevanje na mjestima na kojima ništa ne bi trebalo rasti.

A Perzijski zaljev je njezin glavni izvor. Goleme količine morske vode svakodnevno se prerađuju u postrojenjima za desalinizaciju, koja uništavaju okoliš.

“Činjenica da je ovo najbliže što možete da se približite postrojenju bez opsežne papirologije i detaljnih provjera mnogo govori o tome koliko su ovakvi pogoni bitni. Bez njih, ovdje ne bi bilo vode za piće i česme bi bile potpuno suhe. Bez njih, život u Zaljevu ne bi bio moguć, barem ne život kakav sada poznajemo”, izvještava reporter Al Jazere Nick Clark.

Uzgoj cvijeća usred pustinje

U isušenoj, sprženoj zemlji, teško bi netko očekivao kompaniju koja godišnje prodaje četiri milijuna cvjetova, uzgojenih u klimatiziranim staklenicima u Kataru.

Vodom se opskrbljuje iz podzemnih voda, koje su gotovo presušile zbog prekomjernog crpljenja.

“Idućih godina očekuje se brži rast broja stanovnika, naročito zbog velikih događaja kojima smo domaćini. Ako dostupnu vodu ne budemo razumno koristili, to će biti veliki problem”, kaže Hamad al-Hajri iz tvrtke “Hassad Foods”.

Trenutačno razvijaju projekat hidroponog uzgoja biljaka, bez tla, pomoću reciklirane vode. Rezultati su impresivni.

Ideja je da se potakne poljoprivrednike u regiji da usvoje slične sustave. I kanalizacija je izvor čiste vode.

Potječe iz kampa za radnike izvan Dohe, gde se sva otpadna voda reciklira pomoću posebnih traka.

“Ovo je savršeno za razvoj bakterija. Kad biste pogledali ove trake pod mikroskopom, vidjeli biste milijune minijaturnih rupica. S obzirom na procese u prirodi, ovo je savršena sredina za recikliranje u betonskim spremnicima ili kontejnerima”, objašnjava Tim Ryan iz tvrtke “Bionest”.

Voda iz kanalizacije za navodnjavanje

Rezultat je čista voda koja otječe prema obližnjoj farmi i bez koje bi uzgoj bio nemoguć.

U Kataru se gradi sve više pogona za pročišćavanje vode iz kanalizacije, a reciklirana voda koristi se za navodnjavanje.

Ali na drugim mjestima, kanalizacija se kamionima dovozi i ispušta u jezera u pustinji. Nepročišćena, isparava u vreli pustinjski zrak.

Međutim, nije potpuno beskorisna – priroda vremenom čini svoje i voda postaje dovoljno čista da se u njoj nastani jato flamingosa.

Izvor: Al Jazeera