Katar formira fond osiguranja za strane radnike

Fond za cilj ima podršku, osiguranje i pružanje pomoći radnicima, garantovanje njihovih prava i osiguranje zdravog i sigurnog radnog okruženja (EPA)

Katar planira uspostaviti fond osiguranja za strane radnike, prenosi agencija Reuters u utorak, pozivajući se na Katarsku novinsku agenciju (QNA).

“Fond za cilj ima podršku, osiguranje i pružanje pomoći radnicima, garantovanje njihovih prava i osiguranje zdravog i sigurnog radnog okruženja za njih”, navodi QNA, citirajući dekret katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada Al Thanija.

Zvanična Doha želi pokazati kako se bori protiv navoda o iskorištavanju radnika, dok se priprema za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

Katar, kako piše Reuters, želi iskoristiti to takmičenje kako bi pokazao svoj napredak i razvoj.

Tome u korist ide i prošlosedmična izjava predsjednika Svjetske nogometne asocijacije Giannija Infantina, koji je rekao da bi Svjetsko prvenstvo 2022. trebalo biti najbolje organizovani Mundijal u historiji.

Za SP i infrastrukturu 7,4 milijarde dolara

Tokom posjete Kataru pohvalio je domaćina, radove na infrastrukturi i velike građevinske projekte, nakon obećanja da će biti izgrađeno sedam ultramodernih stadiona već do 2020.

“Već se može vidjeti veliki napredak četiri godine prije turnira”, rekao je Infantino nakon posjete stadionu Al-Wakrah.

“Svjetsko prvenstvo u Rusiji [održano ove godine] najbolje je organizovano, ali sam siguran da će u Kataru čak biti bolje.”

Organizatori u Kataru najavili su ulaganja zbog Mundijala, računajući kompletnu infrastrukturu u državi, od 7,4 milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije