Katar: Gotovo godinu dana nepravedne blokade

'Katar se suočava s nepravednom blokadom i jednostranim mjerama', rekla je Alya Al Thani (EPA)

Predstavnica Katara u UN-u Alya Al Thani istakla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da se Katar gotovo godinu suočava s nepravednom blokadom i jednostranim mjerama.

Dodala je da se međunarodni mir i sigurnost ne mogu postići politikama zasnovanim na prijetnjama koje narušavaju suverenitet država i izazivaju krize radi ostvarivanja nelegitimnih ciljeva.

S druge strane, predsjednik Generalne uprave civilne avijacije u Kataru Abdullah bin Nasser Turki al-Subaie naglasio je da se od početka ilegalne blokade Katar povinovao odredbama svih sporazuma civilne avijacije. Katar nije koristio pogrešnu logiku zemalja koje su nametnule blokadu te je otvorio svoj zračni prostor za civilne avione tih zemalja.

Al-Subaie je to izjavio na sjednici Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO) povodom razmatranja žalbe koju su Ujedinjeni Arapski Emirati podnijeli protiv Katara, tvrdeći da su katarski borbeni avioni presretali emiratske civilne avione.

U saopćenju Uprave civilne avijacije Katara navodi se da je ICAO donio zaključak da sve strane trebaju ispoštovati najviše standarde sigurnosti, zaštite i koordinacije između zemalja potpisnica Čikaške konvencije.

Narušavanje katarskog zračnog prostora

Na sjednici ICAO-a katarska delegacija odbacila je navode Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavila primjere narušavanja katarskog zračnog prostora od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Katarska delegacija navela je da je Kraljevina Bahrein, zanemarujući zahtjeve Dohe, dopustila vojnim avionima UAE-a da naruše zračni prostor Katara, što predstavlja jasnu provokaciju i neprofesionalizam.

Delegacija je naglasila da su pružaoci usluga zračne navigacije u Bahreinu odgovorni za nepreduzimanje akcije kojom bi se zaštitila sigurnost civilne avijacije.

Izvor: Al Jazeera