Katar kupio 24 borbena aviona Rafale

Francuska i Katar imaju prisne ekonomske veze (EPA)

Predsjednik Francuske, Francois Hollande i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani, potpisali su ugovor vrijedan 6,3 milijarde eura o prodaji 24 borbenih aviona Dassault Rafale.

Ovo je treći ugovor ove godine za Dassault Aviation SA nakon ponude za prodaju Rafale mlaznjaka Egiptu i Indiji. Također je dogovorena isporuka MBDA raketa kao i obuka 36 katarskih pilota i 100 tehničara.

Francuski predsjednik Hollande je u razgovoru sa šeikom Tamimom istakao da je ovaj oblik saradnje dobar izbor, nakon čega će se uputiti na samit Vijeća za saradnju Zaljevskih zemalja (GCC) koji će u utorak biti održan u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije.

Hollande će biti počasni gost na sastanku. GCC uključuje Bahrein, Kuvajt i Oman.

Kompanija Dassault je također u procesu isporuke 16 borbenih aviona Maleziji, te radi na daljim pregovorima plasiranja svojih aviona nekoj od država zaljeva.

Dobre ekonomske veze

Francuska i Katar imaju prisne ekonomske veze. Francuski energetski gigant Total SA je veliki interesant u saradnji na eksploataciji gasovitih i tečnih prirodnih energenata u Kataru.

Sa druge strane, katarski investitori imaju interese u Francuskoj, što se ogleda u investicijama u luksuznim grupacijama LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, kao i nogometne klubove poput Paris Saint-Germaina.

Hollandovo putovanje dolazi u trenutku kada Francuska i druge svjetske sile pokušavaju postići dugotrajni sporazum o iranskom nuklearnom programu do kraja juna.

Saudijska Arabija i saveznici imaju dozu straha od sličnih poslovnih saradnji u regiji, što je zasnovano na eventualnom ohrabrivanju Irana za slične poslovne poduhvate. Iran slovi za regionalnog rivala zemalja zaljeva.

Izvor: Agencije