Katar nabavlja 490 borbenih oklopnih vozila

Vjerovatno je da će Oružane snage Katara preuzeti novu verziju vozila VBCI-2 (EPA)

Francusko oklopno vozilo VBCI 8×8 našlo je prvog kupca izvan francuskih granica, riječ je o Kataru, nakon što su dvije države potpisale različite trgovinske ugovore vrijedne 14 milijardi dolara.

To obuhvata borbene aviona Rafale, komercijalne avione i infrastrukturne projekte te oklopna vozila.

Vjerovatno je da će Oružane snage Katara preuzeti novu verziju vozila VBCI-2, koju je Nexter predstavio prije dvije godine.

VBCI-2 ima nadograđene komponente pogonskog sklopa i modularni paket oklopa, prenosi Defender.

Koji sistem kupole želi Katar za sada nije poznato.

Sjajna vijest za proizvođača

Međutim, Nexter je tri puta testirao VBCI s novom dvoposadnom T40 kupolom za bliskoistočnog kupca 2015. godine, što je najvjerojatnije bio Katar.

Kupola T40 će opremiti sljedeću generaciju francuskih vozila Jaguar 6×6, koja se nabavlja uz vozila Griffon, kao dio Scorpion programa.

Ova kupola je naoružana 40 milimetara stabiliziranim Cased Telescoped Armament Systemom, koji je razvio CTA International, joint venture BAE i Nextera.

Lockheed Martin UK, koji isto proizvodi 40milimetara CTAS kupolu za vozila britanske vojske Ajax i Warrior, također bi mogao pružiti rješenje za Katar.

Francuska vojska trenutno koristi konvencionalnu kupolu od 25 milimetara za svoju VBCI flotu, ali mogla bi usvojiti T40 u budućnosti.

Nova narudžba VBCI za Katar je sjajna vijest za proizvođača, koji je upravo završio VBCI proizvodnju za francusku vojsku.

Izvor: Agencije