Katar: Naši lovci nisu presreli putnički avion UAE-a

Katar, Borbeni avion
Katar tvrdi da je vojni zrakoplov UAE-a ušao u katarski zračni prostor bez dozvole (Ministarstvo obrane Katara - Arhiva)

Katar je u ponedjeljak negirao da su vojni zrakoplovi te zemlje u nedjelju presreli putnički zrakoplov iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), tvrdeći da je vojni zrakoplov UAE u to vrijeme povrijedio katarski zračni prostor.

Vlasti UAE-a su u nedjelju priopćile da su se zrakoplovu kompanije “Emirates” sa 86 putnika, koji je letio za Bahrein, opasno približili katarski vojni zrakoplovi na razdaljini manjoj od 210 metara, zbog čega je pilot putničkog zrakoplova bio prisiljen na brzi manevar kako bi izbjegao sudar.

Katarska Uprava civilnog zrakoplovstva u ponedjeljak je, međutim, priopćila da su njezini vojni zrakoplovi obavljali rutinski let kada je vojni zrakoplov UAE-a ušao u katarski zračni prostor bez dozvole, u istom području u kojem je letio i civilni zrakoplov “Emiratesa”, prenosi Tanjug katarsku novinsku agenciju QNA.

Katar: Manipuliranje činjenicama za dovođenje u zabludu

“Ujedinjeni Arapski Emirati, nažalost, manipuliraju činjenicama kako bi nagonili i doveli u zabludu međunarodnu zajednicu. Njihovo najnovije priopćenje je dokaz toga”, navodi se u priopćenju katarske Uprave civilnog zrakoplovstva.

Ovo je najnovija u nizu optužbi Katara i UAE-a u vezi s letovima i povredom zračnog prostora otkako je između dvije zemlje izbila diplomatska kriza u lipnju prošle godine.

Spor u Zaljevu nastao je u lipnju 2017. godine kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli diplomatske odnose s Katarom i nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu nakon što su optužili Dohu da podržava “terorizam”.

Optužbe UAE-a o povredama zračnog prostora

Katar odbacuje ove optužbe kao “neosnovane”.

Zračne sankcije potaknule su Katar u istom mjesecu da uloži žalbu Međunarodnoj organizaciji za civilno zrakoplovstvo (ICAO), koja je ujedno agencija za zrakoplovstvo Ujedinjenih naroda.

Dok Doha tehnički nije zabranila korištenje katarskog neba zemljama koje su je blokirale, Emirati su nekoliko puta prijavili Katar za povredu zračnog prostora.

Izvor: Agencije