Katar neće zatvoriti dotok plina Emiratima

'Ako presiječemo dotok plina, to će načiniti veliku štetu UAE-u i ljudima u Emiratima', kaže direktor državne kompanije Qatar Petroleum (Al Jazeera)

Katar neće prekinuti dovod plina Ujedinjenim Arapskim Emiratima uprkos diplomatskoj razmirici između ove dvije države, izjavio je za Al Jazeeru generalni direktor državne kompanije Qatar Petroleum.

Saad Sherida al-Kaabi u nedjelju je, u emisiji Liqa al-Yaum na Al Jazeeri Arabic, rekao da, iako postoji klauzula o “višoj sili” u ugovoru o opskrbi plinom – prema kojem u UAE svakodnevno iz plinovoda “Delfin” teče 56,6 miliona kubnih metara plina – Katar neće zaustaviti dotok plina svojoj “braći”.

“Opsada pod kojom smo danas jest viša sila i mogli bismo zatvoriti plinovode za UAE”, rekao je on.

“Ali, ako presiječemo dotok plina, to će načiniti veliku štetu UAE-u i ljudima u Emiratima, koje smatramo braćom. Odlučili smo da nećemo zaustaviti dotok plina sada.”

Prema analitičarima i izvorima iz ove industrije, zatvaranje plinovoda “Delfin”, dugog 364 kilometra, koji povezuje katarsko ogromno Sjeverno polje s UAE-om i Omanom, izazvalo bi velike poremećaje u pogledu zadovoljavanja energetskih potreba u Emiratima.

Diplomatske razmirice

Generalni direktor Nacionalne plinske korporacije Sharjah ranije je u nedjelju izjavio kako ne očekuje da dotok prirodnog plina iz Katara u UAE bude prekinut zbog diplomatske razmirice u regiji.

Četiri arapske države – Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat – prekinule su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. juna, optuživši Dohu da podržava “ekstremizam” i staje na stranu njihovog regionalnog rivala Irana. Te optužbe Katar je više puta opovrgao.

Ovaj blok, koji predvodi Saudijska Arabija, prekinuo je pomorske i zračne veze s Katarom i naredio državljanima Katara da napuste njihove države u roku 14 dana.

Qatar Airways, jedna od najvećih regionalnih aviokompanija, prisiljena je praviti duge zaobilaznice nakon što joj je zabranjeno koristi se zračnim prostorom Saudijske Arabije, Emirata i Egipta.

Zračne, pomorske i kopnene restrikcije nametnute od tri susjeda u Zaljevu dosad nisu utjecale na pomorske puteve za katarske brodove za prijevoz plina u tečnom stanju, koji mogu prolaziti kroz Hormuski tjesnac.

Većina od gotovo 80 miliona tona godišnjih katarskih zaliha plina u tečnom stanju prevozi se tankerima, uglavnom u Japan, Južnu Koreju i Indiju, kao i u nekoliko evropskih država.

Bilo kakav prekid u izvozu katarskog plina mogao bi naljutiti Evropsku uniju s obzirom na to da se Velika Britanija, Španija i Poljska oslanjaju na katarski plin.

Glavna katarska plinska i naftna polja

Katar je najveći izvoznik plina u tečnom stanju na svijetu.

Većina plina u tečnom stanju dolazi iz dva glavna plinska i naftna polja, od kojih jedno Katar dijeli s Iranom.

Iako su male šanse da trenutna diplomatska kriza uzrokuje porast cijena energenata kratkoročno, ako kriza potraje, cijene bi mogle vrtoglavo porasti, kažu analitičari.

Izvor: Al Jazeera