Katar negira da je presreo avion Emirata

Katarski borbeni avioni presreli su emiratski civilni avion tokom rutinskog leta u Bahrein, saopćili su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), prenijela je državna agencija WAM.

Zvaničnik katarskog Ministarstva vanjskih poslova negirao je da su borbeni avioni te zemlje presreli emiratski putnički avion.

Emiratska Opća civilna uprava (GCAA) u ponedjeljak je javila da je “primila žalbu jednog emiratskog nacionalnog avioprijevoznika da su katarski lovci presreli avion na redovnoj liniji za Bahrein”, navodi agencija WAM.

GCAA je ovaj incident nazvala flagrantnom i opasnom prijetnjom sigurnosti civilne avijacije, kao i kršenjem međunarodnih zakona i sporazuma.

UAE je osudio navodni incident i kazao da će preuzeti sve neophodne pravne mjere kako bi omogućio sigurnost zračnog civilnog saobraćaja.

Međunarodna arbitraža

Katar je u subotu prijavio Ujedinjenim nacijama da su emiratski borbeni avioni narušili zračni prostor najmanje dva puta posljednjih sedmica.

Izaslanik Katara pri UN-u kazao je da će Doha preduzeti sve potrebne mjere da bi zaštitila svoje granice, zračni prostor i državnu sigurnost, a kako bi očuvala pravo na legitimni suverenitet, u skladu s međunarodnim propisima.

Ovi događaji uslijedili su usred blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein u junu prošle godine.

Ta grupa zemalja prekinula je sve diplomatske i trgovinske veze s Katarom, optužujući Dohu da podržava “terorizam”.

Katar je odlučno odbacio te optužbe i nastoji okončati blokadu posredstvom međunarodne arbitraže.

Izvor: Al Jazeera