Katar osniva fond prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i članovi ovog bh. organa Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su u petak u Sarajevu katarskog emira, šeika Tamima Bin Hamada al-Thanija, koji je doputovao u posjetu ovoj državi.

Tom prilikom je s liderom Katara i njegovom delegacijom održan plenarni sаstаnаk državnog Predsjedništva, članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ocijenjeno je kako ova posjeta predstavlja izraz prijateljskih odnosa i dobre saradnje Bosne i Hercegovine i Katara.

Konstatirano je da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose, ali je istaknuta potreba unapređenja ekonomske saradnje, pogotovo u oblasti turizma, energetskog sektora, transporta i komunikacija, poljoprivrede i industrijske proizvodnje.

Katarska delegacija uskoro u BiH

Razgovarano je o mogućnostima saradnje i ulaganja katarskih investitora u bosanskohercegovačku privredu, putem zajedničkih projekata i zajedničkih investicija.

Katarski emir Al-Thani najavio je formiranje fonda prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu, iz kojeg će se davati direktan poticaj razvoju malih i srednjih poduzeća u ovoj zemlji.

To će se uraditi po modelu po kojem je Katar uspostavio takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobro rezultate, naročito u pogledu kreiranja novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Dogovoreno je kako će katarska delegacija u naredne dvije sedmice doputovati u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se s bh. stranom dogovorili detalji u vezi uspostave ovog fonda.

Najviše pažnje posvećeno je mogućnostima za ulaganja katarskih privrednika u Bosnu i Hercegovinu, a emiru Katara predati su i neki projekti spremni za realizaciju.

Bilo je riječi i o mogućnostima kreiranja boljeg poslovnog ambijenta i omogućavanja bržeg investiranja u Bosni i Hercegovini.

Svečana garda ispred Predsjedništva

Razgovarano je i o unapređenju saradnje potpisivanjem različitih međudržavnih sporazuma te intenziviranju rada Zajedničke komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Šeik Tamim Bin Hamad al-Thani je istakao kako Bosna i Hercegovina u Kataru ima prijatelja, da su veoma zainteresirani za ulaganja u privredu u Bosni i Hercegovini te naglasio spremnost da podrži razvoj ove balkanske države.

Tema sastanka bila je i napredak koji Bosna i Hercegovina ostvaruje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a najavljeno je i uspostavljanje direktne aviolinije između Sarajeva i Dohe, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prije sastanka, šeika Thanija su na svečanoj ceremoniji ispred zgrade Predsjedništva, uz vojne počasti, dočekala sva tri člana državnog Predsjedništva.

Prva posjeta

“Nastupajuća posjeta šeika Tamima bin Hamada al-Thanija, emira države Katar, ostavit će veliki pozitivan trag za dolazak velikih katarskih investicija u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je u ponedjeljak ambasador Katara u Bosni i Hercegovini Rashid Mubarak al-Kawari.

Ovo je prva posjeta šeika Tamima Bosni i Hercegovini od kako je 2013. godine došao na čelo jedne od najbogatijih zemalja na svijetu, kada ga je otac Hamad bin Khalifa al-Thani, dotadašnji emir, imenovao svojim nasljednikom.

Katar je jedna od privredno najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, a njegova privreda temelji se na nafti i plinu, koji čine većinu izvoza i više od polovine bruto domaćeg proizvoda.

Šeik Hamad bin Khalifa al-Thani, otac emira Tamima, dok je bio emir Katara, 2010. godine je sa suprugom posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije