Katar poslao 50 tona pomoći za izbjeglice

Sva oprema za početak će se iskrcati u Slavonskom Brodu (Al Jazeera)

Pedeset tona pomoći, poput šatora, deka, medicinske opreme i opreme za djecu, država Katar avionom je dopremila u Hrvatsku, kako bi pomogli u zbrinjavanju izbjeglica koje u Hrvatsku i dalje svakodnevno pristižu.

Sva oprema za početak će se iskrcati u Slavonskom Brodu, gdje se priprema novi prihvatni centar za izbjeglice za nadolazeće hladnije dane.

Kada se oprema raspremi i razvrsta, sve čega nedostaje, poput medicinske opreme, opreme za djecu i deka, uputit će se u kamp u Opatovcu.

Istovremeno će se šatori, primjerice, iskoristiti za opremanje centra u Slavonskom Brodu, koji bi trebao profunkcionirati u tjednima koje slijede.

Pomoć stigla u ekspresnom roku

Pomoć koju je od Katara tražio hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić stigla je, kaže, u ekspresnom roku.

“Kao što se vidi, poslali su odmah avion u roku 72 sata, sa svom opremom od šatora deka, deka, medicinske opreme…I ovako brz odgovor, moram biti iskren, zahvaljujući i ministru unutarnjih poslova i veleposlanici. Moram biti zahvalan i to bi trebao biti primjer i drugima”, rekao je Ostojić.

“Stiglo je oko 50 tona pomoći za našu braću sirijske izbjeglice u Hrvatskoj, koji su bili primorani napustiti svoju zemlju zbog katastrofalne situacije. Katarska Vlada zahvaljuje Hrvatskoj što se bori za izbjeglice iz Sirije i što su im pružili humanitarnu pomoć i sklonište”, rekla je Moza Bin Nasser al-Thani, veleposlanica Katara u Hrvatskoj.

U Hrvatsku je u srijedu od ponoći do 9:00 sati ušlo 1.826 izbjeglica, a od početka krize 16. rujna,  na područje Republike Hrvatske ušao je 172. 981 izbjeglica, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Izvor: Al Jazeera