Katar posvećen kuvajtskom posredovanju u krizi u Zaljevu

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdurrahman Al Thani često ističe spremnost svoje države na dijalog (Reuters)

Katar je ponovno istakao svoju spremnost za dijalog kako bi se riješila kriza u Vijeću zaljevske saradnje (GCC) i pozvao svoje građane i medije da se suzdrže od napada na “simbole Zaljeva”.

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova bilo je odgovor na poziv kuvajtskog emira, šeika Sabaha al-Ahmada Al Sabaha, svim stranama u sporu da deeskaliraju aktualnu krizu u Zaljevu.

U saopćenju se navodi da je Doha “pozdravila apel” kuvajtskog čelnika i da ova država ne traži “eskalaciju situacije”.

Upozorenje kuvajtskog emira

“U skladu s pristupom koji je predložilo Njegovo visočanstvo, katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani u obraćanju narodu Katara 21. jula 2017. pozivamo sve građane, stanovnike i sve medije u Kataru da izbjegnu zloupotrebu zaljevskih simbola”, navodi se u saopćenju.

“Katar mnogo vjeruje u korektnost svoje pozicije u krizi i odanost dijalogu zasnovanom na obostranom poštivanju, na osnovu svojih principa i vrijednosti”, dodaje se.

U utorak je kuvajtski emir upozorio na moguću propast GCC-a ako se ne riješi kriza s Katarom.

“Suprotno našim željama i nadama, kriza u Zaljevu mogla bi još više eskalirati; stoga svi mi moramo biti u potpunosti svjesni potencijalnih posljedica. Bilo kakva eskalacija rezultirat će pozivom na regionalnu i međunarodnu intervenciju koja će uništiti sigurnost Zaljeva i njegovog naroda”, rekao je šeik Al Sabah.

Lista s 13 zahtjeva

GCC je politički i ekonomski savez država na Arapskom poluotoku, među kojima su Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu zemlju da podržava terorizam, kao i zbog veza s Iranom, koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji. Vlasti Katara negirale su optužbe, navodeći da su politički motivisane.

Ova grupa država poslala je 22. juna listu s 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanje blokade, a među njima su gašenje medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže da su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Izvor: Al Jazeera