Katar poziva UN: Realizovati korake iz izvještaja o blokadi

Ranije ovog mjeseca Ali bin Smaikh al-Marri, predsjednik NHCR-a, kazao je da izvještaj dokazuje da je blokada po prirodi pristrana i rasistička (Reuters)

Katarski Nacionalni komitet za ljudska prava (NHRC) pozvao je UN da “hitno” realizuje korake koje je ponudio izvještaj o blokadi Katara koju vode susjedne države, a u kojem se navodi da je ona “bez pravne osnove”.

Iz NHCR-a pozivaju UN-ov Ured visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) da provede ovaj izvještaj napravljen na osnovu nalaza iz novembra 2017, a po kojem su djelovanja Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta protiv Katara diskriminatorska, bez pravne osnove i jednaka “ekonomskom ratovanju”.

Prema izvještaju OHCHR-a, mjere koje je nametnuo kvartet u junu prošle godine jednostrane su, prinudne i proizvoljne, te su imale stalan utjecaj na porodične veze i društva cijele regije.

Četiri arapske države 5. juna prekinule su diplomatske, trgovinske i saobraćajne veze s Katarom, koji optužuju za podršku “terorizmu”. Doha kategorički odbacuje optužbe kao “neosnovane”, a četiri države nisu ponudile dokaze za svoje tvrdnje.

Kasnije je kvartet objavio listu s 13 zahtjeva, među kojima su gašenje Al Jazeere, ograničenje veza s Iranom i protjerivanje turskih snaga stacioniranih u Kataru, sve to kao preduvjet ukidanja blokade.

Velika sloboda kretanja

Zvanična Doha odbacila je zahtjeve i kazala da su oni pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

“NHRC poziva OHCHR da nastavi napore i odmah djeluje u skladu s nalazima izvještaja Misije kako bi se osigurao hitni prekid blokade i patnje žrtava”, navodi se u saopćenju.

Ranije ovog mjeseca Ali bin Smaikh al-Marri, predsjedni NHCR-a, kazao je da izvještaj dokazuje da je blokada po prirodi pristrana i rasistička. Dodao je da je OHCHR pokušao doći do država koje vrše blokadu prije objave izvještaja, ali da nije dobio odgovor.

Prije krize građani država članica Vijeća zaljevske saradnje (GCC) uživali su veliku slobodu kretanja na teritoriji šest članica i imali su bliske plemenske veze, zbog kojih su, tokom generacija, sklopljene hiljade brakova između državljana Katara i drugih zemalja GCC-a.

Izvor: Al Jazeera