Katar pozvao SAD da povuče odluku o Jerusalemu

Katar će raditi 'i na arapskom, i na islamskom nivou kako se bi se donijela rezolucija Ujedinjenih naroda o Jerusalemu (QNA)

Katar je pozvao Sjedinjene Američke Države da povuku odluku o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Lulwa Al Khater rekla je da Katar odbacuje odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa i upozorava međunarodnu zajednicu na njene posljedice.

Međunarodne organizacije su već odbacile Trumpovu poziciju, dodala je.

Specijalni status Jerusalema

Organizacija islamske saradnje u srijedu je, na vanrednom samitu u Istanbulu, proglasila Istočni Jerusalem prijestolnicom Palestine i odbacila Trumpovu odluku kao nevažeću.

Osnovan 1969. godine, OIC sa 57 zemalja članica predstavlja sebe kao “kolektivni glas muslimanskog svijeta”.

Trump je 6. decembra objavio da SAD formalno priznaje Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i da će početi proces premještanja ambasade u ovaj grad, prekidajući decenijsku američku politiku prema ovom pitanju.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, dok Izrael kaže da Jerusalem, koji je pod izraelskom okupacijom, ne može biti podijeljen.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala izraelske zahtjeve da cijeli grad bude pod vlašću ove države.

Khater je rekla da će Katar raditi “i na arapskom, i na islamskom nivou” kako se bi se donijela rezolucija Ujedinjenih naroda o Jerusalemu uslijed ove promjene vanjske politike Washingtona, navodeći veze Dohe s Arapskom ligom i OIC-om.

Prema UN-ovom planu o podjeli historijske Palestine između jevrejske i arapske države iz 1947. godine, Jerusalem je dobio specijalni status i bilo je planirano da se stavi pod međunarodni suverenitet i kontrolu.

Najteži i najemotivniji subjekt

Specijalni stuts se zasnivao na religijskoj važnosti Jerusalema za tri religije, kršćanstvo, judaizam i islam.

Nikolaj Mladenov, specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku, označio je Jerusalem kao “možda najteži i najemotivniji subjekt” među stavkama u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

“UN je više puta ponovio da bilo koja jednostrana odluka kojom se mijenja karakter i status Jerusalema ili koja može mijenjati ove dugotrajne principe može ozbiljno ugroziti trenutne mirovne napore i može imati posljedice širom regije”, rekao je ranije.

Izvor: Agencije