Katar siguran u organizaciju SP-a 2022.

Al Khater je rekao da Katar može organizirati Mundijal 'ljeti ili zimi' (EPA)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine bit će sigurno održano u toj državi, izjavio je u srijedu direktor komunikacija Organizacionog komiteta Mundijala u Kataru Nasser Al Khater.

“Držali smo se visokih etičkih standarda i potpuno smo zbog toga samouvjereni. Ne brinemo se i Mundijal će sigurno biti održan u Kataru”, kazao je on za Al Jazeeru te naglasio kako njegova država “nema šta kriti u vezi optužbi za korupciju”.

“Katar je pod istragom, baš kao i Rusija, domaćin SP-a 2018. godine. Nažalost, ljudi spominju samo Katar, svaki put kada se priča o korupciji”, dodao je.

On se ogradio od bivšeg člana Svjetske nogometne asocijacije Mohameda Bin Hammama, optuženog za korupciju, rekavši da on nije predstavljao delegaciju Katara u izborima za organizaciju SP-a 2022. godine.

Godišnje doba nije bitno

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je prošlog mjeseca, uoči Mundijala u Brazilu, kazao da je “možda napravljena greška kada je Mundijal dodijeljen Kataru u ljetnjem periodu, zbog vrućina koje vladaju u toj državi, i da bi zima bila bolje rješenje”.

Al Khater je rekao da Katar može organizirati Mundijal “ljeti ili zimi”.

“Spremni smo organizirati Mundijal – bilo ljeti ili zimi”, kazao je on.

Blatter je ranije izjavio kako su kritike protiv Katara “rasističke”.

Izvor: Al Jazeera i agencije