Katar širi američku zračnu bazu

U bazi Al Udeid nalazi se američka Centralna komanda (Reuters)

Katarski ministar odbrane Khalid bin Mohammad al-Attiyah kazao je tokom posjete Washingtonu da će njegova zemlja proširiti američku zračnu bazu, koja trenutno udomljava gotovo 10.000 vojnika i vojnog osoblja.

Širenje baze Al-Udeid – u kojoj se nalazi američka Centralna komanda – uključit će izgradnju dodatnih 200 stambenih jedinica za oficire i njihove porodice, rekao je Attiyah.

“Vrlo brzo postat će porodično mjesto za naše američke prijatelje. Želimo još više porodica kako bi mjesto bilo stabilno i kako bi se osjećali ugodno tokom svog boravka”, rekao je Attiyah na kraju skupa koji je održala Fondacija Heritage, trust mozgova sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Al-Udeid je jedna od najvažnijih prekomorskih američkih vojnih baza, a operacije na Bliskom istoku izvode se iz Katara.

Prelazak iz Saudijske Arabije

Nakon Zaljevskog rata 1991. Sjedinjene Američke Države i Katar potpisali su sporazum o vojnoj saradnji koji je produbio odbranu.

Američka vojska prešla je u Katar 2003. nakon što je napustila zračnu bazu “Princ Sultan” u Saudijskoj Arabiji.

Al-Udeid udomljava vojno osoblje i iz Velike Britanije i drugih savezničkih zemalja.

“Katar se nalazi na strateškom mjestu. Afganistan, Irak, Sirija – sva ta žarišta u regiji. Neću pretjerati kad kažem da se 80 posto zračnog dopunjavanja goriva u regiji vrši iz Al-Udeida”, rekao je Attiyah.

“Mi smo ti koji omogućuju da vaše ptice lete.”

Attiyah je dodao da je američko prisustvo bilo korisno za katarske oružane snage. “Mnogo učimo s vojnog aspekta tako što letimo jedni pored drugih. Učimo od Amerikanaca, to je stvarno operativno okruženje.”

Blokada Katara

U junu su Egipat, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske odnose s Katarom i nametnuli kopnenu, pomorsku i zračne blokadu nakon što su Dohu optužili da podržava terorizam i ekstremizam.

Katar je kategorično negirao te optužbe.

“Ono što se dešava u regiji u proteklih sedam mjeseci nije dobro za siguran protok energije. Držanje Vijeća zaljevskih zemalja (GCC) u koherentnom statusu veoma je važno za siguran i neometan protok energije”, rekao je Attiyah.

Attiyah je naglasio da Katar želi okončati krizu u GCC-u i da SAD igra važnu ulogu u tome.

Rješenje krize

“U ovom trenutku mislim da je jedina osoba koja može riješiti krizu u GCC-u predsjednik Trump. I mislim da je on može riješiti telefonskim razgovorom”, kazao je, dodavši:

“Niko nema korist od onog što se dešava u GCC-u osim terorističkih grupa.”

“Otvoreni smo za dijalog. Možemo razgovarati o svemu. Jedino ne prihvatamo nametanje uvjeta koji zadiru u naš suverenitet.”

“Mi smo čvrst narod. Ne prihvatamo preduvjete. Ali, istovremeno, veoma smo otvoreni da razgovaramo o pitanjima koja ih zabrinjavaju.”

Izvor: Al Jazeera