Katar: Tražit ćemo odštetu zbog blokade

Marri traži da UN-ov komesar za ljudska prava formira delegaciju koja će posjetiti Katar (Al Jazeera)

Predsjedavajući katarskog Nacionalnog odbora za ljudska prava, Ali bin Smaikh Al-Marri zatražio je od međunarodne zajednice da učini više kako bi se prekinula “kolektivna kazna” nametnuta Kataru diplomatskom blokadom te kršenje ljudskih prava u toj državi.

Obraćajući se Ujedinjenim narodima u Ženevi, Marri je kazao kako blokada koju su uveli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, utječe na građane Katara, ali i one koji imaju pravo na rad u toj zemlji.

“Objavit ćemo uspostavljanje ureda za međunarodno pravo kako bismo tražili odštetu u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Marri.

Studentima koji studiraju u Kataru se naređuje da se vrate u tri zaljevske države, u kojima je zatvorom kažnjivo javno izražavanje solidarnosti sa Katarom.

Marri je rekao da su zabilježeni i brojni slučajevi razdvajanja porodica čiji članovi imaju različita državljanstva. Rekao je da je to razdvajanje izazvalo “gore posljedice od Berlinskog zida”. 

Prepričao je slučaj Saudijca koji je preminuo dok je bio na liječenju u Kataru. Saudijska Arabija zabranila je njegovim sinovima da njegovo tijelo prevezu u tu državu i tamo ga sahrane. 

Razdvajanje porodica

Zatražio je da UN-ov komesar za ljudska prava formira delegaciju koja će posjetiti Katar i razgovarati s građanima pogođenim blokadom.

Podaci prikupljeni od Nacionalnog odbora za ljudska prava pokazuju da je blokadom pogođeno više od 11.000 građana Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina koji žive u Kataru, kao i gotovo 2.000 građana Katara koji žive u te tri zemlje.

Odbor je primio izvještaje o najmanje 764 kršenja ljudskih prava od početka blokade.

Zaprimljeno je i 155 primjedbi porodica čiji su članovi u braku s državljanima država koje su nametnule blokadu. Ističu kako je zabrana putovanja razdvojila porodice.

Odbor poziva sve tri države na prekid blokade.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein optužuju Katar za podržavanje terorizma, što Katar odlučno odbacuje.

Izvor: Al Jazeera