Katar ulaže 140 milijardi dolara u Mundijal

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine još nije ni počelo, a domaćini SP-a 2022. godine ne gube vrijeme. Katar će investirati 140 milijardi dolara tokom narednih pet godina u nove hotele, aerodrome i saobraćajnu infrastrukturu.

Katar je nekada bio jedna od najsiromašnijih država Zaljeva. Zahvaljujući rezervama nafte i plina, trenutno je jedna od najbogatijih država svijeta. Za manje od desetljeća bit će domaćin SP-a 2022. godine.

U sklopu priprema za najveći svjetski nogometni turnir Katar ulaže 140 milijardi dolara u infrastrukturne projekte – gotovo trećinu toga u sportske terene i turizam. Državni turistički autoritet kaže da Katar želi proširiti horizonte izvan poslovnih putovanja.

Sportski turizam

“Nova strategija se fokusira na razvoj sportskog turizma i naglašavanje katarskih mogućnosti u tom polju”, kaže Issa bin Mohamed al-Mohannadi, predsjednik Turističke komore Katara.

Izgradnja novog aerodroma je gotovo pri kraju. Hamad International će biti među najnaprednijim u svijetu. Veličinom će parirati onom u Dubaiju i omogućiti posao za blizu 200.000 ljudi.

Također, imat će direktnu transportnu vezu s glavnim gradom – Dohom. Projekt nije bio u potpunosti bez problema, ali dužnosnici kažu da će biti spreman za polijetanje krajem ove godine.

“Zbog povećanja broja putnika u Kataru i regiji proteklih godina, ove modifikacije su bile neophodne da bi se osigurao aerodrom s kapacitetom od 30 miliona putnika na dan otvaranja”, izjavio je Abdul Aziz Mohammad al-Noami iz Komiteta za izgradnju aerodroma.

Luksuzni brendovi

Znakovi bogatstva Katara su na svakom koraku. Luksuzni brendovi hrle u grad – među njima i proizvođači automobila poput Lambroghinija, Porcshea i Audija. Posao je bio naročito dobar na prošlomjesečnom Međunarodnom sajmu automobila.

“Katar trenutno cvjeta i privlači ljude različitih nacionalnosti. Broj ljudi koji dolaze ovdje je porastao i imaju raznovrsne potrebe. Dakle, očekujemo da vidimo porast u prodaji svih vrsta automobila”, rekao je Omar Monzer iz Almana Motors Company.

Katar još nije kapitalizirao turističke potencijale poput Dubaija. Međutim, najveću cijenu ubrzane gradnje, prema svemu sudeći, plaćaju strani radnici. Njih više od 850 izgubilo je život na gradilištima u Dohi od početka 2012. godine.

Izvor: Al Jazeera