Katar ulaže stotine miliona dolara u Gazu

Katarski emir Hamad bin Khalifa al-Thani stigao je u Gazu kako bi predstavio investicije ove zemlje u vrijednosti od 254 miliona dolara za obnovu osiromašene i prenaseljene enklave na obali.

To je prva posjeta jednog lidera Gazi otkako je Hamas došao na vlast 2007. godine.  

„Ova posjeta ima veliki politički značaj“, rekao je glasnogovornik vlade Hamasa Taher al-Nunu.

„On je prvi arapski lider koji će prekinuti političku opsadu“, dodao je.

Investicijskim projektom Katara izgradit će se 1.000 domova za siromašne porodice u devastiranom području Khan Younisa na jugu Gaze.

Pojas Gaze, koji je dug 41 kilometar i koji naseljava 1,6 miliona ljudi, pretrpio je ogromne štete tokom operacije izraelske vojske u decembru 2008. i u januaru 2009.

Khan Younis bio je naročito pogođen tokom međunarodne blokade Gaze, uvedene 2007. godine, a prema izvještaju EWASH-a iz 2011. godine, 90 do 95 posto vode u Gazi nije sigurno piti.

Proces pomirenja

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je namjere Katara da pomogne narodu Gaze, koja je pod izraelskom blokadom otkako je Hamas na vlasti.

Egipatski predsjednik Mohammed Mursi je, također, rekao da njegova zemlja pozdravlja posjetu emira, te da Egipat pokušava „prekinuti opsadu naroda“ na toj teritoriji.

Katar je imao ključnu ulogu u procesu pomirenja Palestinaca, a ranije ove godine katarski emir je za pregovarački sto doveo Abbasa i lidera Hamasa u egzilu Khaleda Meshaala.

Prema njihovom dogovoru, koji se još nije realizirao, Abbas bi trebao voditi Vladu jedinstva kako bi otvorio put za nove izbore na palestinskoj teritoriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije