Katar uveo bezvizni režim za građane 80 zemalja

Državljanima 33 zemlje će biti omogućeno da, bez vize, borave u Kataru 180 dana (Arhiva)

Katar je uveo bezvizni režim za 80 nacionalnosti kako bi stimulirao zračni saobraćaj i turizam u zemlji, koja je trenutno izolirana zbog optužbi susjeda za podršku “terorizmu“, što Doha odlučno negira.

“Bezvizna šema će omogućiti Kataru da postane najotvorenija zemlja u regiji”, izjavio je zvaničnik iz katarskog Ministarstva za turizam Hassan al-Ibrahim na konferenciji za novinare u Dohi, a prenosi agencija France press.

“Državljani 80 zemalja svijeta će jedino morati da pokažu validan pasoš prilikom ulaska u Katar”, kazao je Mohamed Rashed al-Mazroui iz katarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bezvizni režim odmah stupa na snagu

Najnovija šema, koja odmah stupa na snagu, važit će za zemlje Šengenske zone Evropske unije, druge zapadne zemlje, države Latinske Amerike, Azije, ali i Liban.

Državljanima 33 zemlje će biti omogućeno da, bez vize, borave u Kataru 90 dana (trajanje vize je 180 dana ali je boravak ograničen na 90 dana), dok će građanima iz ostalih 47 zemalja biti dozvoljen boravak do 30 dana.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava “terorizam”, što Katar negira.

Ni dva mjeseca nakon što su te četiri arapske zemlje uvele sankcije Kataru, nema konkretnijih pomaka ka rješenju krize.

Izvor: Agencije