Katar za Mundijal daje 62 milijarde dolara

Katarske vlasti su najavile da će ove godine početi izgradnju pet novih stadiona (EPA)

Katar je za pripreme organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se u toj državi trebaju održati 2022. godine, izdvojio 62 milijarde dolara koje će biti investirane ove i iduće godine.

Vijest je potvrdio katarski ministar financija Ali Shareef al-Emadi, uz napomenu kako će veći dio proračuna biti investiran u realizaciju početih projekata dogradnje stadiona i infrastrukture, dok će 24 milijarde tih sredstava biti izdvojene za glavne projekte, u koje se ubraja i izgradnja velikih stadiona, metroa i cestovnih pravaca.

Katarske vlasti su prošlog tjedna najavile da će ove godine početi izgradnju pet novih stadiona, a u tijeku je dogradnja šest stadiona na kojima bi se trebale igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2022. godine.

S druge strane, nakon posjeta izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kataru, iz te financijske organizacije su poručili da bi poboljšanje uvjeta rada uposlenih na projektima pripreme Svjetskog prvenstva mogli prouzročiti povećanje troškova u odnosu na ranije planirane.

Upozorenja MMF-a

Također je iz MMF-a savjetovano da se, umanjenjem skupih projekata izgradnje metroa, luka i aerodroma, smanje financijski tereti.

Brojne su pritužbe na najavljeno održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru. Dok se, s jedne strane, upozorava na loše uvjete rada na izgradnji stadiona i popratnih objekata, s druge strane brojne članice FIFA-e se žale zbog klimatskih uvjeta i ekstremnih vrućina u toj zemlji.

Dužnosnici FIFA-e su najavili kako će konačna potvrda o igranju Svjetskog prvenstva u Kataru biti donesena iduće godine.

Ali, ne smije se zaboraviti činjenica, podsjeća Anadolija, da je prema podacima MMF-a iz 2010. godine Katar najbogatija zemlja svijeta s bruto nacionalnim dohotkom prema paritetu kupovne moći, koji je dostigao 88.000 dolara po glavi stanovnika.

Nogomet je u svijetu jedan od najpopularnijih sportova, ali i itekako unosan posao, što bi moglo imati utjecaja na konačnu odluku FIFA-e.

Izvor: Agencije