Katarani proizvode novu travu za Mundijal

Iako je predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine u fokusu interesa, Katar se uveliko sprema za svoj Mundijal. Za šest godina najbolje reprezentacije svijeta prvi put će se okupiti na Bliskom istoku, a Katar želi razuvjeriti sve one koji sumnjaju u njegovo domaćinstvo.

Katar će tako 2022. godine probiti led kada je riječ o organizaciji velikih sportskih događaja u tom dijelu svijeta. Surova topla klima s mnogo vlage znatno otežava stvari. Zato će svi stadioni biti klimatizirani, ali pravi je izazov u takvom okruženju održavati ono najvažnije – teren za igru.

Vidjelo se na prošlom Europskom prvenstvu u Francuskoj da održavanje travnate površine, i to u mnogo povoljnijim vremenskim uvjetima, nije lagan zadatak. Francuzi su morali mijenjati raspored utakmica jer se tereni nisu dovoljno brzo obnavljali.

Za manje od 18 sati

“Tereni u ovom području trebaju mnogo vode, sunca i prozračnosti. Ukoliko jedan od ovih elemenata nedostaje, teren neće biti dobar. Na našim stadionima suočavamo se s velikim izazovima, jer su gotovo svi klimatizirani i skoro zatvoreni. Zato razvijamo novu vrstu trave koja će biti otporna na sve to i koju bismo mogli koristiti i za ostale namjene”, kaže Yasser al-Mulla, predstavnik Organizacijskog odbora Mundijala u Kataru.

Katarani žele izbjeći probleme, pa su na 60.000 četvornih metara napravili eksperimentalni teren. Tu proizvode i testiraju različite vrste trave i načine uzgajanja.

“Ukoliko bude potrebno, možemo na bilo kojem stadionu postaviti travu za manje od 18 sati. Sve će to ostati kao naslijeđe nakon Svjetskog prvenstva, koje će se koristiti za održavanje nogometnih terena u Kataru, ali i regiji”, dodaje Mulla.

Od pustinje je napravljeno plodno tlo, koje, pomoću suvremene tehnologije, proizvodi 24 vrste trave. Uz to područje posađeno je 20.000 stabala, koja će ukrašavati i praviti hlad u okolici stadiona.

Izvor: Al Jazeera