Katarani se zbog UAE-a obraćaju britanskim sudovima

Advokat za ljudska prava Rodney Dixon predat će detalje o premlaćivanju, mučenju i nezakonitom privođenju trojice Katarana (Al Jazeera)

Britanski list Independent navodi da će tri istaknuta katarska državljanina podnijeti žalbu britanskom pravosuđu protiv deset visokih zvaničnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, uključujući i ministra i savjetnika za sigurnost, optužujući ih da su odgovorni za njihovo mučenje, proizvoljno hapšenje i zadržavanje u zatvoru u UAE-u.   

U žalbi jednog od trojice katarskih državljana navodi se da su vlasti Emirata odgovorne za njegovo premlaćivanje, mučenje strujom i zatvaranje u samicu skoro godinu dana, pod optužbom da je povezan sa skupinom Muslimanska braća.

Privođenje stranih državljana

Advokati trojice katarskih državljana podnijet će žalbu u skladu sa britanskim Zakonom o krivičnoj pravdi iz 1988. koji dozvoljava policiji da istraži i privede strane državljane koji ulaze u Veliku Britaniju u slučaju sumnje da su počinili ratni zločin, mučenje ili uzimanje talaca bilo gdje u svijetu. 

Advokat za ljudska prava Rodney Dixon predat će detalje o premlaćivanju, mučenju i nezakonitom privođenju trojice Katarana, od kojih je jedan blizak šefu Službe državne sigurnosti u Kataru.

Izvor: Al Jazeera i agencije