Katarske kompanije zainteresirane za ulaganja u Srbiju

Delegacije Katara i Srbije su razgovarale o privrednoj saradnji (Anadolija)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Thani složili su se u Beeogradu da obje zemlje imaju interes da uspostave partnerske ekonomske odnose povećanjem vanjskotrgovinske razmjene i katarskih investicija.

U razgovoru je najavljeno i povezivanje privrednih komora Srbije i Katara, ali i nova posjeta delegacije Katarskog investicionog fonda.

Vučić je rekao “da Srbija investitorima može puno da ponudi jer je njena privreda u mnogo boljem stanju nego ranije i da je istovremeno opredeljena da očuva političku stabilnost u regionu“.

Dodao je kako se nada da će uzajamnim posjetama na visokom nivou biti izgrađeno povjerenje i razumijevanje dviju zemalja.

Ulaganje u turizam

Al Thani se prethodno sastao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji je istakao da bi se katarskim investitorima isplatilo ulaganje u turizam, s obzirom na to da u Srbiji postoji više od 30 banja u procesu privatizacije.

Nikolić je izrazio nadu da će posjeta ministra vanjskih poslova Katara biti na najbolji način iskorištena kako bi Srbija uspješno predstavila sve prednosti koje nudi ulaganje u njenu privredu.

On je dodao da iza Srbije stoje pozitivni izvještaji međunarodnih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji svjedoče o tome da je ona sigurna destinacija za strane investicije, a da su mogućnosti ulaganja ogromne.

Al Thani je rekao da je njegova posjeta Srbiji uslijedila upravo kao plod novembarskih razgovora između predsjednika Srbije i katarskog emira.

Katar je ozbiljno shvatio poziv predsjednika Nikolića da katarske kompanije investiraju u Srbiji i zainteresiran je za saradnju u brojnim oblastima, kao što su namjenska industrija, visoka tehnologija, gdje se može sarađivati u izradi modernih satelita, kao i u mnogim drugim oblastima.

Ministar vanjskih poslova Katara dodao je da su uvjeti za saradnju dvije zemlje jako dobri s obzirom na to da već postoji temelj, zasnovan na više sporazuma koji su potpisani između dvije zemlje.

On je istakao da i njegova zemlja nudi jako dobre uvjete poslovanja za srbijanskae kompanije, koje umiju prepoznati interes u saradnji s katarskim kompanijama.

Izvor: Agencije