Katarski emir posjetit će Zapadnu Obalu

Emir Al-Thani je posjetio Pojas Gaze u oktobru (AP)

Katarski emir, šeik Hamad Khalifa al-Thani, posjetit će Zapadnu Obalu krajem decembra, na osnovu dogovora Palestinske uprave i Izraela.

Izrael je odobrio tu posjetu, u očekivanju da će emir ponuditi pomoć zbog finansijske krize u Palestinskoj upravi, a emir će doputovati preko Jordana, za što mu je potrebno odobrenje Izraela, ističu izraelski mediji, prenosi Fena.

Ta zemlja je prvobitno oklijevala odgovoriti na zahtjev Palestinske uprave upućen početkom prošle sedmice, ali se general major Eitan Dangot, koji koordinira aktivnosti izraelske Vlade na okupiranim teritorijama, na kraju složio.

Emir Al-Thani je posjetio Pojas Gaze u oktobru. Ta posjeta je predstavljena kao izlazak iz izolacije rukovodstva Hamasa, koji vlada tim područjem.

Bila je to prva posjeta jednog stranog lidera otkako je Hamas sredinom 2007. godine preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Katar je posjetu označio humanitarnim gestom da se inauguriraju projekti za rekonstrukciju koje emirat finansira.

Investicija stotine miliona

Nakon što je prvobitno nagoviješteno da će Katar u to uložiti 250 miliona dolara, suma je porasla na 400 miliona dolara.

Izrael je označio da je zapanjujuće što se Katar, saveznik SAD-a u Zaljevu, stavlja na stranu jedne organizacije u palestinskom unutrašnjem sukobu, koju Izrael smatra terorističkom organizacijom, podsjetio je Tanjug.

Emir je jedan od rijetkih lidera arapskih zemalja koji se sastajao i s visokim izraelskim zvaničnicima.

On je u Gazi osudio politiku Izraela i pohvalio narod u Pojasu Gaze, što mu se suprotstavlja “golim grudima”, kako je rekao, ali je apelirao i na palestinske lidere da se pomire.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, povodom emirove posjete Pojasu Gaze, izrazio nadu da ona neće narušiti pokušaje da se obnovi palestinsko jedinstvo.

Izvor: Agencije